O maestralnoj umjetničkoj karijeri Borisa Dvornika na HRTi

Boris Dvornik bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist te jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije.

Svoj prvi film Deveti krug iz 1960. snimio je s 22 godine, čija mu je nominacija za prestižnog Oscara pomogla i u međunarodnoj prepoznatljivosti. Antologijskim ulogama Roka Prča i Meštra u serijama Malo i Velo misto osvojio je srca televizijskih gledatelja, a svojim filmskim ulogama, s više od njih stotinjak, u remek-djelima najvećih imena sedme umjetnosti ušao u povijest hrvatske i jugoslavenske kinematografije.

S redateljem Antunom Vrdoljakom Dvornik, nagrađivana legenda filma, stvorio je posebnu kemiju i ujedno odigrao najbolje uloge. Od ostvarenja Ljubav i poneka psovka, preko Od petka do petka pa sve do Duge mračne noći Dvornik je davao najbolje od sebe. Malo je poznato da je nastupio i u jednom od nastavaka popularnog filmskog serijala o Winnetou.

Glazbeno također darovit, često je nastupao na festivalima, a duet s Oliverom Dragojevićem Nadalina ostao je evergreen i dan danas.

Na multimedijskoj usluzi HRTi pogledajte epizodu dokumentarne serije Velikani hrvatskog glumišta posvećenu prvaku splitskog HNK-a Borisu Dvorniku.O životu i maestralnoj umjetničkoj karijeri jednog od naših najvećih glumaca svih vremena govore sveučilišni profesor i filmolog Bruno Kragić, akademik Jakša Fiamengo i Dinko Kovačić, Antun Vrdoljak, Lordan Zafranović, Veljko Bulajić, Branko Ivanda, Vinko Brešan, Joško Ševo, Bruna Bebić, Ksenija Prohaska, Arijana Čulina, Nives Ivanković i Jagoda Buić te Diana i Dean Dvornik.

Autor serije je Fran Juraj Prižmić, redatelj Igor Prižmić, a produkciju potpisuje Menorah film.