Novi susjedi 2019. - Češka: Satovi češkog

26. ožujka na HRT - HTV 1 u 14:10

Dvije sestre, školarke Alex i Martina, na posve drugačiji način žive novi život u Pragu. Došavši iz Bugarske, jedna se pokušava potpuno integrirati dok druga ne želi izaći iz malene bugarske zajednice.


Ekonomski migranti u Češku su došli radi boljega života, no za niskokvalificirane radnike to je golem izazov i mnogo je dvojbi...

Redateljica dokumentarnog filma je Rozálie Kohoutová, a producentice su Alena Müllerová i Barbora Svobodová.Jedan je to od filmova iz devet zemalja koji su dio međunarodne dokumentarne koprodukcije nastale pod okriljem EBU-ove skupine za multikulturu.

Vruća europska tema integracije izbjeglica i migranata u filmovima iz cijele Europe prati se baš ondje gdje se događa – među susjedima. Jesmo li spremni upoznati svoje nove susjede, i jesu li novi susjedi otvoreni za prihvaćanje lokalnih navika i običaja? Je li strah od izbjeglica u našem susjedu opravdan ili se temelji na neznanju? Čega se boje, a o čemu sanjaju naši novi susjedi: izbjeglice, migranti, osobe pod međunarodnom zaštitom, pripadnici manjina?

Izvršni producenti serijala su Daniela Draštata i Frans Jennekens.

Produkcija EBU partneri: ČT, RTBF, HRT, RTV SLO, NTR, DW, RTVE, RTP, RAI, uz podršku EU 

https://newneighbours.eu/

Naime, ono što je počelo kao dokumentarni serijal koji su pokrenuli HRT-ova novinarka i urednica Daniela Draštata i nizozemski kolega Frans Jennekens, EBU je nakon dvije sezone pretvorio u EU projekt.

Europskim novcem projekt Novi susjedi #newneighbours potiče suradnju javnih europskih televizija, medija zajednice i organizacija civilnog društva u balansiranom izvještavanju o izbjeglicama i različitosti, bez duboko ukorijenjenih predrasuda i s fokusom na nove susjede, ljude kojima je Europa postala novi dom.