Vera - viša inspektorica Stanhope otvara stari slučaj

3. travnja na HRT – HTV 2 u 21 sat (12)

Galeb je adaptacija osmog u seriji romana Ann Cleeves o višoj inspektorici Stanhope. Vera otvara stari slučaj kad u zaljevu Whitley Bay pronađu kostur. Robbie Marshburn bio je zloglasni zločinac koji je nestao prije više od 20 godina. Vera istražuje aktivnosti mjesne zločinačke obitelji koja sad navodno živi pošteno i njihovu eventualnu vezu s okrutnim ubojstvom.

U istrazi slučaja koji joj je i na trenutke i previše blizak Vera mora razotkriti mrežu tajni i korupcije kako bi shvatila okolnosti koje su dovele do oba ubojstva.

Sadržaj je to posljednje 4. epizode devete sezone popularne serije Vera. U njoj glume Brenda Blethyn (viša inspektorica Vera Stanhope), Kenny Doughty (narednik Aiden Healy), Jon Morrison (detektiv Kenny Lockhart), Ibinabo Jack (detektivka Jacqueline Williams) i drugi.

Scenarist je Paul Matthew Thompson, a redatelj Declan O'Dwyer.

Vera je inspirirana bestselerima i likovima cijenjene spisateljice Ann Cleeves, dobitnice nagrade za životno djelo Dijamantni bodež Udruge pisaca krimića (Crime Writers Association), najveće britanske nagrade za pisce kriminalističkog žanra.

Vera je jedna od najuspješnijih dramskih serija u brojnim zemljama kao što su Belgija, Danska, Francuska, Norveška i Nizozemska, a još uvijek jednako oduševljava i britanske gledatelje.