Treća povijest: O vampirima kroz povijest

29. svibnja na HRT – HTV 4 u 20:05

Bit će riječi o "kulturi smrti", vampirizmu i Drakuli. Uz priču o stvarnom Drakuli, rumunjskom vladaru iz 15. stoljeća, saznat ćemo i nešto o brojnoj literaturi i popularnoj umjetnosti koja je tematizirala Drakulu kao vampira.


Gost prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine je prof. dr. sc. Tomislav Pletenac s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju FF-a u Zagrebu. Pokušat ćemo objasniti opsesiju balkanskog prostora umrlima, povratkom mrtvih. Bit će riječi o "Vampirskom zakonu" Marije Terezije kojim je habsburška carica nastojala u 18. stoljeću zaustaviti opću pojavu kopanja kostiju umrlih.

U emisiji sudjeluje i prof. dr. sc. Tatjana Jukić koja objašnjava literarne početke "vampirske" književnosti, prije svega britanskog književnika Johna Williama Polidoria s romanom "Vampir" koji je prethodio Bramu Stokeru i njegovom romanu "Drakula".

Voditelj emisije iz 2016. je Tvrtko Jakovina, novinari su Vedran Kursar i Srđan Grbić, redatelj Vladimir Kleščić, urednici Lada Džidić i Dario Špelić, a producent Drago Škobić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.