Novi susjedi 2019. - Portugal: Samo jedan Bog

2. travnja na HRT – HTV 1 u 14 sati

Kada je na najvećem otoku portugalskih Azora, daleko u Atlanskom oceanu, otvorena prva džamija, ta činjenica nije prošla neopaženo među lokalnim kršćanima.

Pokraj dvadesetak kvadrata koji su molitveni prostor za tridesetak lokalnih muslimana, obično ubrzaju korak. Califa Sila, veteran portugalske vojske iz Gvineje, navikao je na takav tretman.

S druge strane ulice živi Samuel de Resendes, emotivan pjesnik amater koji život provodi u slušanju svojih vinil-ploča. No džamija ga počinje zanimati i odlučuje učiniti prvi korak. Samuel je protestant i vjeruje da postoji samo jedan Bog...

Scenarist i redatelj dokumentarnog filma je Bruno Correia.

Jedan je to od filmova iz devet zemalja koji su dio međunarodne dokumentarne koprodukcije nastale pod okriljem EBU-ove skupine za multikulturu.

Vruća europska tema integracije izbjeglica i migranata u filmovima iz cijele Europe prati se baš ondje gdje se događa – među susjedima. Jesmo li spremni upoznati svoje nove susjede, i jesu li novi susjedi otvoreni za prihvaćanje lokalnih navika i običaja? Je li strah od izbjeglica u našem susjedu opravdan ili se temelji na neznanju? Čega se boje, a o čemu sanjaju naši novi susjedi: izbjeglice, migranti, osobe pod međunarodnom zaštitom, pripadnici manjina?

Izvršni producenti serijala su Daniela Draštata i Frans Jennekens.

Produkcija EBU partneri: ČT, RTBF, HRT, RTV SLO, NTR, DW, RTVE, RTP, RAI, uz podršku EU 

https://newneighbours.eu/

Naime, ono što je počelo kao dokumentarni serijal koji su pokrenuli HRT-ova novinarka i urednica Daniela Draštata i nizozemski kolega Frans Jennekens, EBU je nakon dvije sezone pretvorio u EU projekt.

Europskim novcem projekt Novi susjedi #newneighbours potiče suradnju javnih europskih televizija, medija zajednice i organizacija civilnog društva u balansiranom izvještavanju o izbjeglicama i različitosti, bez duboko ukorijenjenih predrasuda i s fokusom na nove susjede, ljude kojima je Europa postala novi dom.