Poljička stijena - biskup Ćiril Banić

10. travnja na HRT – HTV 1 u 20:05

Zovu ga Lav Dalmatinski ili Drugi Stepinac. Uvijek je bio hrabar i čvrst u vjeri. Smetao je vlastima Kraljevine Jugoslavije, Talijani su ga proganjali, a komunisti su ga poslije optuživali za suradnju s fašistima. Sustavno ga je pratila UDBA, optužen je i zatvoren u montiranom procesu i više puta su ga pokušali ubiti. U vremenu od 1951. do 1961. godine biskup Ćiril Banić bio je apostolski administrator Šibenske biskupije, a potom i šibenski biskup.

Kao mučenik komunističkog sustava svojim je djelovanjem ostavio snažan trag ne samo na području Šibenske biskupije, već i šire u hrvatskoj povijesti. Biskup Banić je bio presudan kada su biskupi odlučili zabraniti svećenička udruženja koja su kontrolirale komunističke vlasti. U filmu govore Banićevi suvremenici, svećenici, crkveni povjesničari, rodbina te povjesničari i drugi znanstvenici.

Redatelj, scenarist i urednik dokumentarnog filma iz 2019. je Mario Raguž. Snimatelj je Tomislav Trumbetaš, montažer Miljenko Baričević, autor glazbe Željko Barba, a producent Draško Vrgoč.
Dokumentarni film možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, gdje će biti dostupan nakon emitiranja.