Profesije osobno: Dok zvijezde sjaje

30. ožujka na HRT - HTV 1 u 14:15

Dokumentarna serija "Profesije osobno" uspoređuje različite profesije, razotkriva njihove specifičnosti, međusobno ih suprostavlja i naglašava njihove različitosti. Svaka epizoda temelji se na tri profesije, koje predstavljaju osobe koje se njima bave. Neke od njih su i osobe iz javnog života Hrvatske. Kroz prikaz ljudskoga rada serija predstavlja i aktualne društvene odnose u zemlji te stanje društvene svijesti u periodu kroz koji prolazimo.


Svaka epizoda prati ritam radnoga dana, od jutra do kraja dana ili noći. Usporedno, tijekom radnog vremena, pratimo troje ljudi različitih zanimanja. Naizgled u krajnjem kontrastu, odabrane profesije u svakoj se epizodi stapaju u ritmičnu priču. Za svaku profesiju serija naglašava i specifičnu osobnu motivaciju, kroz koju upoznajemo i često skrivene tajne koje znaju samo oni koju su tu profesiju izabrali kao svoj život poziv.

Neovisno o tome ima li profesija "javni" ili "anonimni" karakter, serija otkriva probleme i prednosti svake od njih, pokazuje različite stupnjeve odgovornosti i katkad potpuno nesrazmjeran sustav nagrađivanja, kao i različit društveni status koji pojedina profesija uživa u javnosti.

1. epizoda DOK ZVIJEZDE SJAJE
Korado Korlević poznati je učitelj i astronom koji se, u zvjezdarnici u Višnjanu, godinama bavi malim tijelima Sunčeva sustava. Tijekom posljednjih 15 godina Višnjan je postao svjetski najplodnije mjesto za otkriće malih tijela u Sunčevom sustavu. Uspješno spojivši svoju ljubav prema astronomiji i edukaciji, Korado Korlević predaje u višnjanskoj Školi astronomije, u kojoj se prema djeci ophode kao prema ravnopravnim znanstvenim suradnicima. Dr. Sanja Ostrman dio je tima za hitnu medicinsku službu u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Počela je noćna smjena. Zvuk sirene i plava rotirajuća svjetla znak su da je nečiji život ugrožen.

U Vrsaru Roberto Paris obavlja posljednje pripreme prije isplovljavanja. Na brodu Sisol okupila se posada. Ribarski je posao uvijek nesiguran. Hoće li danas biti ribe? Koliko dugo će je tražiti?

Scenarist i redatelj: Željko Sarić
Montažeri: Andrea Čubrić i Damir Kantoci
Voditelj produkcije: Viktor Sarić
Istraživanje i suradnik na scenariju: Goran Bukovčan
Snimatelji: Dino Senčar, Danijel Kovačević i Mario Belamarić
Skladatelj: Tomislav Babić
Producent: Nikola Klobučarić
Produkcija: Project 6 Studio za HRT, 2014.