Ozana Kotorska

5. travnja na HRT – HTV 1 u 16:30

U polusatnom dokumentarnom filmu "Ozana Kotorska" brojni sugovornici govore o životu prve hrvatske blaženice, dominikanske redovnice Ozane koja je, rođena kao Katarina Kosić, živjela u 16. stoljeću.


Njezino se čudesno neraspadnuto tijelo danas čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke u Kotoru. Ozanina svetost bila je prepoznata još među ljudima njezina vremena, jer se posebice zauzimala za mir među građanima i pučanima, zbog čega su je još za života nazivali svetom i anđelom mira. Njoj se pripisuju i zasluge u čudesnoj obrani Kotora od Turaka, zbog čega je sto godina nakon smrti, uz svetog Tripuna, proglašena suzaštitnicom toga grada.

U filmu se, uz ostalo, mogu vidjeti snimke njezina rodnog mjesta Releze, kao i prostori ćelije u kojima je provela 52 godine isposničkog života. Dokumentarac prvi put svijetu pokazuje neke osobne predmete bl. Ozane, kao i nepoznate činjenice o njezinu životu. Blaženom je proglašena 1927. godine, a postupak za kanonizaciju pokrenut je 2013. godine. Štuju je i katolici i pravoslavni.

Prepoznata je kao osoba koja je činila dobra djela mnogima te kao osoba koja se na svoj način zauzimala za ekumenizam.

Scenarist i redatelj filma iz 2015. je Božo Vodopija.