Kako je živjeti s autizmom?

Autizam je organski razvojni poremećaj mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

Ovaj poremećaj kod pojedinaca najčešće se razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do njegova kraja. Kako je živjeti s vrlo složenim razvojnim poremećajem mozga znaju samo oni koji s autistima zaista i žive.

"Svaka istina prolazi kroz tri faze. Prvo je ismijana, zatim oštro osporavana, da bi naposljetku bila prihvaćena kao samorazumljiva." Temeljna je to misao i nit vodilja jedne od epizoda dokumentarne serije Susreti s autizmom scenarista i redatelja Mladena Santrića koja traga za uzrocima i objašnjenjem porasta broja djece kojoj se dijagnosticira autizam.

Zagreb, Split, Hvar, Čiovo, Novi Marof, Nedelišće, Berlin i Danville u Kaliforniji - gradovi su i mjesta u kojima žive protagonisti serijala, a zdravstvena, rehabilitacijska, psihološka i socijalna komponenta njihovog života povezana je potragom za odgovorom: koliko znamo o uzrocima, prevenciji i oporavku i što možemo učiniti.

Ostvarenje o fenomenu autizma kroz priče i sudbine većeg broja obitelji i njihove djece, ali i o činjenicama koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, pogledajte na usluzi HRTi.Podsjetimo, Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2008. godine 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi skrenula pozornost na potrebu poboljšanja kvalitete života osoba s poremećajima iz spektra autizma te kako bi spomenute osobe ispunjena i smislena života bile sastavni dio društva. 

Ove godine, kao i sve ostale aktivnosti, zbog pandemije izazvane koronavirusom, Svjetski dan svjesnosti o autizmu neće se, kako je uobičajeno, obilježiti nizom manifestacija niti puštanjem plavih balona na gradskim trgovima, već s porukom, kako je istaknula u priopćenju predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Lidija Penko, "ostat ćemo svi u kućama da bismo zaustavili ovaj virus i što prije se vratili normalnom životu".