Romano Bolković - 1 na 1: prof. dr. Dragan Damjanović

7. travnja na HRT – HTV 1 u  20:05 - talk show

Prof. dr. Dragan Damjanović rođen je 31. listopada 1978. u Osijeku. Osnovnu školu završio je u selu Poganovcima, gdje je i odrastao, te u Podgoraču. Opću gimnaziju završio je 1997. u Našicama. Povijesti umjetnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završava 2002.


Od 1. ožujka 2003. počinje raditi kao znanstveni novak na Odsjeku za povijest umjetnosti. U zvanje docenta izabran je 2009., a u zvanje izvanrednog profesora 2014. godine. Od listopada 2012. predstojnik je Katedre za modernu umjetnost i vizualne komunikacije, a 2012.-2016. bio je zamjenik voditelja Poslijediplomskog studija povijesti umjetnosti.

Od ožujka 2004. sudjeluje u izvođenju nastave na Odsjeku za povijest umjetnosti. Glavno područje istraživačkog interesa vezano mu je za povijest arhitekture te u manjoj mjeri slikarstva i skulpture Hrvatske i srednje Europe u XIX. i u prvoj polovini XX. stoljeća, pitanje nacionalnog stila te političkog i društvenog konteksta nastanka umjetničkih djela.

S profesorom Damjanovićem razgovaramo o zapuštenosti zagrebačkog Donjeg grada, o obnovama bez dozvola gradskih vlasti, u kojem je stanju jezgra Zagreba, je li moguće sačuvati specifični identitet središta Zagreba, kako graditi grad sklon potresima, u čemu je simbolika tornjeva Katedrale i o tekstu o jabuci južnog tornja, o obnovama Zagreba za prethodnih potresa, kako smisleno obnavljati i razvijati Zagreb, o stanju sakralnih građevina, treba li obnavljati Bollea, o stanju mirogojskih arkada, kakvi su razmjeri stradanja stambene i javne arhitekture itd.

Autor: Romano Bolković
Urednica: Slavica Babić

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja