Stani v Zagorju: Gupčev kraj

12. travnja na HRT - HTV 1 u 20:40

U 4. epizodi putopisne serije Stani v Zagorju Andrea Buča vodi nas u Gupčev kraj.

Gupčev kraj obilježili su najpoznatija buna u Hrvata i miris oktana. Buča je saznala da je usna harmonika bila prvi instrument u svemiru, a ponio ju je Neal Amstrong. S najboljim automobilistom Dariom Šamecom Buča se vozila u superslalomu u Oroslavju, a naš najbolji usnoharmonikaš Krešo Oremuš sa svojim bajkerima se pobrinuo da zagorski blues svjetski zvuči.

U najpoznatijoj birtiji Pod lipom deda Božek uz čašicu škropca pripremio je stubički specijalitet strepu, a arheologinja Ivana Škiljan i Andrea pretresle su srednjovjekovne aktualnosti u dvorcu Oršić.

Repriza epizode na rasporedu je 14. travnja na Drugom programu u 17:20.
                              
                                                                   * * *

Hrvatsko Zagorje regija je zanimljive prošlosti - neandertalci, umjetnici, voljeni vođe i buntovnik koji je ušao u legendu. Zagorje je bilo utočište hrvatskog plemstva i druga linija obrane od najezde Turaka. Otuda kuburašice, raskošni dvorci, kurije, perivoji i kapelice gotovo na svakom bregu. A koliko brega toliko i termalnih izvora. Kontrastno je Zagorje, poduzetnici i kmetovi, popevke i punkeri, zaprežna kola i oktanski sportovi, najbolji automobilisti, žganci i "šampanjci". Svima je zajedničko pojesti, popiti i našaliti se!

U svom prepoznatljivom stilu, kroz osam epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.
Emitirane epizode pronađite u videoteci platforme HRTi.