Treća povijest: Andrija Štampar

7. travnja na HRT - HTV 4 u 23:05

Među Hrvatima koji su izgradili svjetsku karijeru i stekli svjetsko ime, posebno među onima koji su djelovali u vlastitoj sredini, Andrija Štampar je jedan od najistaknutijih.


Glavni tajnik Organizacije ujedinjenih naroda Ban Ki Mun u Školi narodnog zdravlja posebno se poklonio uspomeni na velikog liječnika i humanista, rektora Zagrebačkog sveučilišta, ali i osobu prepunu suprotnosti. Štampar je bio heroj javnog zdravstva, borac za higijenu i zagovornik "složnog napada" na epidemije različitih bolesti.

O Andriji Štamparu, o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, o javnom zdravstvu, o povijesti znanosti i medicine govorimo u večerašnjoj "Trećoj povijesti".

Prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina razgovara u studiju s liječnikom i doktorom povijesnih znanosti dr. sc. Željkom Dugcem. O ovoj temi govori i dr. sc. Tanja Bukovčan s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Novinari su Vedran Kursar i Srđan Grbić, redatelj emisije je Vladimir Kleščić, producent Drago Škobić, a urednici Lada Džidić i Dario Špelić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.