Prizma - multinacionalni magazin

18. travnja na HRT – HTV 1 u 14:20

U ponedjeljak, 20. travnja sa zalaskom sunca počinje Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta, na stradale, ali i preživjele koji svjedoče o strahotama četrdesetih. Solveg Sasson bila je tek djevojčica kada je doživjela prve premetačine u obiteljskom stanu na Jelačić placu u Zagrebu.


Zajedno s dvije sestre rat je preživjela zahvaljujući hrabrosti bakinih prijatelja, obitelji Jemić iz Zdenčine, koja ih je dvije ratne godine skrivala na selu. Za to vrijeme njihov je otac dijelio sudbinu Židova odvedenih u Auschwitz. U Prizmi pogledajte potresnu priču koju smo objavili u travnju 2018.

HRT vam donosi izbor repriznih Prizmi pa vas podsjećamo na priču o blizankama Ivani i Martini, srednjoškolkama koje ruše predrasude. Uspješne učenice imaju velike planove za budućnost, a odrastanje u Paragu, jednom od naših najvećih romskih naselja u zemlji, samo im je dodatni poticaj.

Kada je talijanska drama na daske riječkog HNK-a postavila Gorske divove, manjinski je teatar zasjao u punom sjaju. Bila je riječ o koprodukciji u kojoj su sudjelovala manjinska kazališta iz četiri zemlje. U Europi djeluje pedesetak kazališta na jezicima manjina, a naša Talijanska drama zauzima posebno mjesto.

Urednica i voditeljica je Daniela Draštata.


Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.