Veliki petak na usluzi HRTi

Veliki je petak. Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti, dio Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom.

Jedini je to dan kada Katolička crkva ne slavi sveta misna otajstva jer je sveta misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na Veliki je petak sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa prinijevši Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge.Na usluzi HRTi, među ostalim, prisjećamo se tijeka za kršćane najvažnijeg događaja u povijesti čovječanstva kroz crkveno pučko prikazanje, "Imotsku Muku" koje u gradu pozornici Imotskome izvodi više od petsto kostimiranih sudionika i glumac Tomislav Martić.

U Svetoj Nedjelji, smještenoj na zapadnim obroncima Hvara, posebno mjesto u pasijskim običajima zauzima pučka procesija koja se održava tijekom noćnih i ranojutarnjih sati Velikog petka. Procesija, dio stare no još uvijek žive tradicije, prikazana je u emisiji pučke i predajne kulture U sveton Nediji za križen. Donosimo i ostvarenje koje nas upoznaje s tradicijskim svetkovanjem Velikog petka u Gdinju i Bogomolju, na istočnom dijelu otoka Hvara. Prije podne procesija Gdinja ide put Bogomolja, a procesija Bogomolja put Gdinja, ali ne smiju se susresti, jer se vjeruje da bi im to donijelo lošu kob. No, s prijepodnevnom procesijom običaji još ne završavaju.


Nosit ću te - Veliki petak u Gdinju i Bogomolju

Vjersko ozračje koje prati i ispunjava pučku procesiju Za križen u kojoj  sudjeluje šest mjesta zapadnog dijela otoka Hvara, bilo je pak posebno nadahnuće poznatom hrvatskom melografu i skladatelju klapske glazbe Ljubi Stipišiću za skladanje Kalvarije. Djelo nastalo u duhu tamošnjeg crkvenog pjevanja, a koje izvodi Ansambl Lado, poslužilo je kao matrica istoimena glazbena filma nastala u produkciji HTV-a koje također donosimo u rubrici Veliki petak videoteke HRTi usluge.


Kalvarija

A pjevajući osebujne pučke nabožne napjeve, najstariji stanovnici Janjine, mjesta na Pelješcu, "dvostruko mole". Na Veliki petak to starinsko pjevanje ispunjava ganućem i srca pjevača i onih koji ih slušaju. Ustrajnost tek nekoliko preostalih darovitih, ali vremešnih pjevača, vrijedna je istinskoga divljenja i zabilježena u emisiji Jer dođe dan Gospodnji.


Jer dođe dan Gospodnji

Na dan kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove osude, muke i smrti na križu, na platformi HRTi donosimo i dokumentarni film Križ koji nestaje, a koji pripovijeda o kršćanima Svete zemlje. U ostvarenju snimljenu 2012. godine kamere Hrvatske televizije prvi su put ušle u baziliku Svetoga groba, mjesto gdje je Isus pokopan i uskrsnuo.


Križ koji nestaje

Vezeni pokrov za Božji grob izrađen u tehnici reljefnog zlatoveza, njemačkog tkalca Wolfganga Jacoba Stolla, izuzetno je blago riznice Zagrebačke katedrale. Remek-djelo europske barokne umjetnosti i umjetničkog obrta tkanja tema je emisije Skica za portret: Sarkofag Božjega groba.

Podsjetimo i da je prijenos obreda Velikog petka na Trećem programu Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija na rasporedu od 18 do 19 sati, a prijenos Križnoga puta iz Vatikana u 21 sat na HTV1 i na HRA3. No, zbog izvanredne situacije koja je nastala uslijed pandemije Covida-19, umjesto u Koloseju, zajedno s papom Franjom omiljenoj pobožnosti Križnog puta nazočit ćemo u trijemu bazilike sv. Petra.Na zamolbu Svetog oca, čiji je sedmogodišnji pontifikat u znaku milosrđa, kulture susreta i dijaloga, brige za marginalizirane, odbačene, slabe i potrebite, meditacije su ove godine napisali uznici u zatvoru u Padovi. Prijenos će komentirati rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta profesor dr.sc. Željko Tanjić.

Sve možete gledati i slušati na multimedijskoj usluzi HRTi.