Romano Bolković - 1 na 1: premijer Andrej Plenković

14. travnja na HRT – HTV 1 u  20:05 - talk show

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković gost je u emisiji 1 na 1.

Bit će riječi o temama vezanim uz strategije Vlade u borbi s pandemijom COVID-19, ekonomskim mjerama i projektima Vlade RH kojima je svrha smanjiti negativne efekte ove bolesti, konzekvencijama pandemije po europsko jedinstvo, kao i političkom trenutku naše zemlje.

S premijerom razgovaramo i o strahu od ugrožavanja demokratskih stečevina, o tome koliko još dugo Vlada RH može braniti koncept postupnog "lockdowna", hoće li se Hrvatska naći pred padom kreditnog rejtinga i na rubu prezaduženosti, očekuju li se komplikacije na putu uvođenja eura, što država sve može uštedjeti, gdje se kani smanjivati troškove, koji su efekti drugog paketa mjera i što donosi treći paket mjera.

Bit će govora i o razgovorima sa sindikatima: gdje će se prvo rezati i pomaže li Vlada više poduzetnicima nego radnicima, hoćemo li nakon pandemije opet gledati onu staru javnu i državnu upravu te je li vrijeme za resetiranje državnog aparata i radikalne promjene.

Postoji li spremnost Vlade i premijera za reforme u vremenu kad to svi očekuju i kad se naprosto povijesno nameću? Zašto nije osnovan stožer za gospodarstvo? Što je cilj prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti? Zašto RH raste sporije po broju novozaraženih i umrlih nego druge europske zemlje? Postoje li razrađeni scenariji za slučaj da pandemija i blokada gospodarstva potraju četiri do šest ili više mjeseci?

Je li pandemija omela našu agendu u vremenu predsjedavanja Vijećem EU, postoji li europsko nejedinstvo u reakciji na pandemiju, i može li je europski projekt preživjeti? 

Među ostalim, bit će riječi i o unutarstranačkim izborima u HDZ-u i budućnosti stranke, te o tome kakva nas postpandemijska Europa i EU očekuju.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja