Romano Bolković - 1 na 1: premijer Andrej Plenković

1. rujna na HRT – HTV 4 u 20:05

Ponovno prikazujemo emisiju talk showa u kojoj je gostovao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.
U emisiji premijerno prikazanoj u travnju 2020. Romano Bolković je s premijerom razgovarao o obrani Hrvatske od koronavirusa, strahu od ugrožavanja demokratskih stečevina, o tome koliko još dugo Vlada RH može braniti koncept ograničenog kretanja te hoće li se Hrvatska naći pred padom kreditnog rejtinga i na rubu prezaduženosti.

Bilo je riječi i o tome očekuju li se komplikacije na putu uvođenja eura, što država sve može uštedjeti, gdje se kani smanjivati troškove, koji su efekti drugog paketa mjera i što donosi treći paket mjera, o razgovorima sa sindikatima, gdje će se prvo rezati i pomaže li Vlada više poduzetnicima nego radnicima, hoćemo li nakon pandemije opet gledati onu staru javnu i državnu upravu te je li vrijeme za preslagivanje državnog aparata i radikalne promjene.

Postoji li spremnost Vlade i premijera za reforme u vremenu kad to svi očekuju i kad se naprosto povijesno nameću, zašto nije osnovan stožer za gospodarstvo, što je cilj prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, zašto RH raste sporije po broju novozaraženih i umrlih nego druge europske zemlje?

Postoje li razrađeni scenariji za slučaj da pandemija i blokada gospodarstva potraju od četiri do šest mjeseci ili više od toga, je li pandemija omela našu agendu u vremenu predsjedavanja Vijećem EU, postoji li europsko nejedinstvo u reakciji na pandemiju, može li europski projekt preživjeti ovu pandemiju?

Unutarstranački izbori u HDZ-u i budućnost stranke, te kakva nas postpandemijska Europa i EU očekuju, bile su također neke od tema razgovora.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja.