Stani v Zagorju: Bednja

19. travnja na HRT - HTV 1 u 20:40

U 5. epizodi putopisne serije Stani v Zagorju Andrea Buča vodi nas u Bednju.

Nakon što joj je poznata bednjanska youtuberica napravila idealan bednjanski make up, Buča je svratila k Pepici gdje su je dočekali jezikoslovci Jaške i Danijel.

Izgubljena u prijevodu, istražila je bednjanski riječnik koji se sastoji od 14 tisuća riječi. Kaznionica u susjednoj Lepoglavi dom je osuđenih na tešku robiju, Buča je zavirila u samicu od koje se oporavila u dvorcu Trakošćan gdje su joj elegantno plemstvo iz 19. stoljeća i veseli bednjanski sluge priredili pravu dvorsku zabavu.

Repriza epizode na rasporedu je 21. travnja na Drugom programu u 17:20.
                              
                                                                   * * *

Hrvatsko Zagorje regija je zanimljive prošlosti - neandertalci, umjetnici, voljeni vođe i buntovnik koji je ušao u legendu. Zagorje je bilo utočište hrvatskog plemstva i druga linija obrane od najezde Turaka. Otuda kuburašice, raskošni dvorci, kurije, perivoji i kapelice gotovo na svakom bregu. A koliko brega toliko i termalnih izvora. Kontrastno je Zagorje, poduzetnici i kmetovi, popevke i punkeri, zaprežna kola i oktanski sportovi, najbolji automobilisti, žganci i "šampanjci". Svima je zajedničko pojesti, popiti i našaliti se!

U svom prepoznatljivom stilu, kroz osam epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.
Emitirane epizode pronađite u videoteci platforme HRTi.