HRA sudjeluje na festivalu radiodrame u Crnoj Gori

Odjel drama Hrvatskog radija (HRA) sa  tri će radiodrame - Bizantska soap opera autorice Jasne Mesarić, Vitez na pola autora Ivora Martinića, Esej o laži  Petra Vujačića - sudjelovati  na 25. HAPS-u,  Festivalu Radio  drame  koji se održava od  15. do 30. travnja u Herceg Novom u Crnoj Gori.

HAPS, odnosno "Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti" izvorno su kazališni festival koji okuplja kazališta iz regije. Premda su organizatori  na isti način planirali i ovogodišnji jubilarni festival, zbog aktualne situacije s pandemijom COVID -19 suočili su se sa činjenicom  da publika neće moći doći u kazalište niti će kazališta moći gostovati na festivalu.

Međutim, umjesto otkazivanja festivala, odlučili su se na radikalan no  zanimljiv potez: umjesto kazališnih predstava publici su odlučili ponudili radiodrame.

Festival otvara radiodrama iz Hrvatske Bizantska soap opera autorice Jasne Mesarić koja je i dobitnica GRAND PRIX Marulića 2019. a koju možete poslušati na podcastu emisije Radio Atelje.

Na ovogodišnjem HAPS-u uz radiodrame Hrvatskoga radija, predstavit će se i  radiodrame Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograda, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.