Moj put

5. srpnja na HRT - HTV 1 u 17:40

Renata je temperamentna Mađarica kojoj je odrastanje u Batini na tromeđi Hrvatske, Srbije i Mađarske uz nemirnu rijeku odredilo životni put. Otac joj je kada je učila plivati rekao: "Jednom kada se napiješ dunavske vode Dunav će zauvijek teći tvojim venama."


Nemirna i znatiželjna duha, Renata je odlučila vidjeti svijeta. Istodobno Baranjom i Slavonijom vodila je turiste ne bi li im pokazala idealan spoj prirodnih bogatstava i raznolikost kultura i običaja naroda koji ondje žive. Rat se umiješao u njezinu životnu priču. Od turističke vodičice, zahvaljujući znanju nekoliko stranih jezika, postala je dijelom međunarodnog mirovnog tima.

Pomagala je vojnicima i pregovaračima iz cijeloga svijeta savladati jezične barijere, ali prvenstveno pokušati pojasniti i razjasniti ratnu zbilju... Mir će, nadala se Renata, donijeti i mir u njezin život. Prevarila se. Slavonija i Baranja su opustjele, posla nije bilo... Ipak, Renata je izabrala ostati u rodnoj Baranji.

Urednica i scenaristica dokumentarnog filma iz 2019. je Silvija Trnčević. Redateljica je Ljiljana Mandić, snimatelji Tomislav Trumbetaš i Dražen Lipka, tonski snimatelj Vladimir Gagulić, rasvjeta: Vedran Živičnjak, pomoćnica redatelja Mirela Bedić, a producentica Sunčana Hrvatin Kunić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.