Romano Bolković - 1 na 1: Boris Vujčić

21. travnja na HRT – HTV 1 u  20:05 - talk show

Gost emisije je Boris Vujčić, hrvatski ekonomist, sveučilišni profesor te guverner Hrvatske narodne banke.


Poslovnu karijeru započeo je kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1989. godine, 1996. godine bio je imenovan direktorom Direkcije za istraživanja Hrvatske narodne banke. Zatim je postao docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te izvanredni profesor. Od 2000. obnaša funkciju zamjenika guvernera Hrvatske narodne banke, a 2012. postaje guverner.

S guvernerom Vujčićem razgovaramo o tome prijeti li nam buđenje visoke inflacije u cijelom svijetu i pad životnog standarda. Što to znači da ECB otkupljuje državne obveznice i tako neizravno pomaže državama financiranje proračuna? Kolikim bismo sredstvima sada imali pristup da smo već uveli euro te kakva je veza između deviznih rezervi HNB-a i stabilnosti tečaja? Jamči li HNB građanima da ne trebaju svoje kune pretvarati u eure?

Koliko je HNB kupio državnih obveznica i što nam jamči da vrijednost kune zbog toga neće pasti? Je li HNB neovisan i što to znači? Čemu se dužnici, od kojih će se mnogi naći u poteškoćama, mogu nadati kada je riječ o moratorijima, odgodama, otpisima i sličnim načinima ublažavanja posljedica ove strašne krize?

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.