Stani v Zagorju: Istočno Zagorje

26. travnja na HRT – HTV 1 u 20:40

U 6. epizodi putopisne serije Stani v Zagorju Andrea Buča vodi nas u istočno Zagorje.

U našem najpoznatijem marijanskom svetištu 80-ih je bio najveći zagorski diskoklub. U zagorsku općinu Hrašćinu 1751. je pao meteorit koji je osvijetlio pola tadašnjeg carstva i to malo mjesto učinio poznatim u svijetu. Kiselišu je odzvonilo, dokazuje jedno od najnagrađivanijih hrvatskih vina s Bolfanskog vrha, gdje se uz zvuke Tomislava Golubana beračicama i beračima pridružila i Buča. Zagorje ima čak 84 vatrogasna društva, no požara vrlo malo, ali to ne sprečava vatrogasce iz Belca da poput gljivara s Ivančice budu u stalnoj pripravnosti.

Repriza epizode na rasporedu je 29. travnja na Drugom programu u 16:45.
                              
                                                                   * * *

Hrvatsko Zagorje regija je zanimljive prošlosti - neandertalci, umjetnici, voljeni vođe i buntovnik koji je ušao u legendu. Zagorje je bilo utočište hrvatskog plemstva i druga linija obrane od najezde Turaka. Otuda kuburašice, raskošni dvorci, kurije, perivoji i kapelice gotovo na svakom bregu. A koliko brega toliko i termalnih izvora. Kontrastno je Zagorje, poduzetnici i kmetovi, popevke i punkeri, zaprežna kola i oktanski sportovi, najbolji automobilisti, žganci i "šampanjci". Svima je zajedničko pojesti, popiti i našaliti se!

U svom prepoznatljivom stilu, kroz osam epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.




Emitirane epizode pronađite u videoteci platforme HRTi.