Republika: Život

26. travnja na HRT – HTV 1 u 21:10

Dokumentarnom serijom Republika autor Božidar Domagoj Burić vodi nas u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti - Dubrovačke Republike.


"Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik", kaže autor. Serija ima šest epizoda u trajanju od pedeset minuta.

"Na seriji je radilo gotovo tisuću ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve s jednim ciljem: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti", kaže o seriji Božidar Domagoj Burić.

Druga epizoda bavi se nekim područjima svakodnevnoga života Grada i Republike poput medicine, obitelji, stanovanja i ljetnikovaca. Gledatelji će moći zaviriti i u dubrovačke kasnosrednjovjekovne krčme. Temeljem podataka iz kaznenih spisa Dubrovačke Republike upoznat ćemo neke vrlo živopisne likove i njihove probleme s alkoholom te zaviriti u bordele iz 17. stoljeća. Saznat ćemo sve i o apokaliptičnome jutru 6. travnja 1667., kad je razorni potres gotovo potpuno uništio Grad.

Scenarist, redatelj i skladatelj je Božidar Domagoj Burić, direktor fotografije Branko Cahun, montažer Dubravko Prugovečki, kostimografkinja Jasna Zvonković, majstorica maske Snježana Gorup, a izvršna producentica Marija Kosor.
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći sve epizode dokumentarne serije.