Velike mačke

24. travnja na HRT – HTV 2 u 20:05

Najuspješniji grabežljivci na svijetu - divlje mačke - izlaze iz sjene na svjetlo dana. Otkrivamo njihove iznenađujuće oblike ponašanja, široki raspon vrsta i prelijepa staništa u kojima žive.


Mačke su prirodno tajnovite, neuhvatljive i nedokučive. Najnoviji razvoj snimateljske tehnologije i sve veći broj istraživanja donose nam nove spoznaje o ovim zvijezdama životinjskog svijeta.

Ako mislite da poznajete mačke, pripremite se na iznenađenje. Te neodoljive životinje mnogo su više od najuspješnijih grabežljivaca na svijetu. Mačke imaju i nježnu stranu - emocionalne su, inteligentne i kompleksne. Ova revolucionarna serija otkriva dosad nepoznatu društvenu dinamiku unutar obitelji divljih mačaka, njihove složene metode komunikacije, požrtvovan odnos prema mladuncima, udvaračke navike i sposobnost da se prilagode životu u svim krajevima planeta.

Serija donosi iznimno detaljan prikaz ove porodice zvijeri, a vidjet ćemo i neke vrste koje nikad dosad nisu bile zabilježene kamerom. Snimljena je u 14 zemalja i predstavlja 31 vrstu divljih mačaka, među kojima su kanadski ris na ledenom sjeveru, neobična Pallasova mačka iz Mongolije, tajanstveni močvarni tigar iz Sundarbansa te mala ali odvažna pjegava mačka sa Šri Lanke.

Kombinirajući primjere fascinantnih oblika ponašanja i nevjerojatne priče, odražava istinsku prirodu mačaka - i otkriva da nas još itekako mogu iznenaditi.

2. epizoda
Napredak tehnologije snimanja iz daljine te u uvjetima slabe vidljivosti omogućuje nam da naučimo više o tome kako žive tajanstvene male mačke. U Južnoafričkoj Republici pratimo noćne aktivnosti minijaturne crnonoge mačke koja nosi titulu najubojitije na svijetu, a u izoliranim područjima Mongolije snimili smo rijetko viđenu Pallasovu mačku i njezine mačiće - ona lovi tako da se "preruši" u stijenu. Usto, u južnoafričkoj regiji Karoo otkrivamo tajnu servala koji uspješno živi u futurističkom krajoliku velikog industrijskog kompleksa.

Producent dokumentarne serije je Gavin Boyland, a izvršni producent Michael Gunton.