Ime ruže - drama

31. listopada na HRT – HTV 3 u 21:50 (12)

Godine 1327. ugledni engleski franjevac dolazi sa svojim učenikom u benediktinsku opatiju na sjeveru Italije gdje će se raspravljati o budućnosti Katoličke Crkve u kojoj tada postoji nekoliko različitih, međusobno suprostavljenih struja.

Prije nego što stiže većina uzvanika događa se nekoliko zagonetnih umorstava, a engleski ih svećenik nastoji riješiti. Pri tom nailazi na već staro neprijateljstvo inkvizitora koji u tim zbivanjima vidi djelovanje đavolskih sila, a u Englezu njihova pomagača.

Film je nastao prema jednom od najcjenjenijih romana osamdesetih godina, istoimenom djelu Umberta Eca, kojem je uz virtuozan stil najveća odlika višestruka slojevitost značenja. Nju dakako oskarovac Jean-Jacques Annaud ("Crno-bijelo u boji") nije mogao potpuno sačuvati, tako da je Eco, nezadovoljan ekranizacijom, rekao da film nema nikakve dodirne točke s njegovom knjigom.

Annaud je, međutim, na temelju fabule romana napravio samosvojno zanimljivo djelo, kojem su mane pronalazili oni koji su od njega očekivali nemoguće - vjernu reprodukciju književnog predloška.

Preminuo legendarni Sean Connery

U francusko-talijansko-njemačkoj drami s elementima kriminalističkog filma (THE NAME OF THE ROSE, 1986.) glume Sean Connery, F. Murray Abraham, Christian Slater, Michel Lonsdale, Ron Perman, Valentina Vargas

U 23:55 na Trećem slijedi još jedno filmsko ostvarenje u kojemu je glumio  Sean Connery, pustolovni film/fantastika Vremenski banditi (Time Bandits) iz 1981. godine.

U uratku redatelja Terryja Gilliama, uz Conneryja glume i John Cleese, Shelley Duvall, Ralph Richardson, Katherine Helmond, Ian Holm, Michael Palin i drugi.