In memoriam Lee Konitz - Vrijeme je za jazz: Lee Konitz i Dan Tepfer

24. travnja na HRT - HTV 3 u 18:55
  
Inovativni altsaksofonist Lee Konitz umro je 15. travnja u njujorškoj bolnici u 93. godini života od komplikacija uzrokovanih upalom pluća, kao izravne posljedice zaraze koronavirusom. Njegovim odlaskom napustio nas je posljednji glazbenik koji je 1949. i 1950. sudjelovao na snimanju kultnog jazz albuma "Birth of the Cool" Milesa Davisa.


U emisiji pogledajte snimku zagrebačkog koncerta što ga je Konitz u duetu s pijanistom Danom Tepferom održao 21. listopada 2013. na festivalu Jazz.hr jesen u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja. Neven Frangeš, član predsjedništva HGU-a, tom je prigodom Konitzu uručio nagradu Porin Special Merit Award za posebna dostignuća na području jazza. Konitz je tijekom karijere objavio na desetke albuma kao vođa sastava, a puno više kao suradnik drugih glazbenika, od reda velikana te glazbe.

Godine 1947. postao je članom orkestra Claudea Thornhilla. Suradnje s Thornhillom i Tristanom, kao i s Milesom Davisom, odredile su njegov glazbeni put. Konitz je bio jedan od najznačajnijih altsaksofonista poslije Charlieja Parkera.

Tijekom života surađivao je s najboljima, a među ostalima Charlesom Mingusom, Ornettom Colemanom, Elvinom Jonesom, Dizzyjem Gillespiejem, Charliejm Hadenom, Bradom Mehldauom.
 

Facebook/VrijemeJeZaJazz
e-mail: jazz@hrt.hrEmisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.