Romano Bolković - 1 na 1: Velimir Neidhardt

28. travnja na HRT – HTV 1 u  20:05 - talk show

Akademik Velimir Neidhardt rođen je 7. listopada 1943. u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bio je suradnik u majstorskim radionicama likovnih umjetnosti i diplomirao na Majstorskoj radionici arhitekta Drage Galića.

Bio je stipendist fondacije "Zlatko i Joyce Baloković" na Harvard University i Massachusetts Institute of Technology, stručno se usavršavao kod Skidmore, Owings and Merrill, Architects - Engineers u Chicagu, magistrirao je na temu "Razvoj modela u znanstvenoj metodi urbanističkog planiranja", a doktorirao 1990. s disertacijom "Antroposocijalni faktor u teorijskom pristupu arhitektonskom i urbanističkom projektiranju". Od 1979. radi na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je 1999. izabran za redovitog profesora. Od 1991. redoviti je član HAZU. Voditelj je Akademijina Kabineta za arhitekturu i urbanizam. Bio je predsjednik Upravnog odbora Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od prošle godine je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Autor je brojnih arhitektonskih projekata, urbanističko-arhitektonskih studija i natječajnih radova, od kojih je velik dio nagrađen.

S akademikom Neidhardtom razgovaramo o tome što je danas svrha HAZU, zašto su akademici odsutni iz javne diskusije, o kriterijima izbora u članstvo HAZU, o vlasnicima nekretnina i šteti nakon potresa, o nekretninama u vlasništvu Akademije, o tome treba li Zagreb nakon potresa iznova promisliti i urbanistički i arhitektonski, na koji način obnavljati Zagreb, o najtužnijim desetljećima zagrebačke arhitekture, o vizijama urbane budućnosti Zagreba, o pitanju Save, o strahu Zagreba od pravaca sjever-jug i došljaka s juga, o tome je li Zagreb građen kao glavni grad, o zatvorenosti i provincijalnosti Zagreba te o društvenokorisnom radu i tajnim društvima.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.