Stani v Zagorju: Kumrovec

3. svibnja na HRT – HTV 1 u 20:40

U 7. epizodi putopisne serije Stani v Zagorju Andrea Buča vodi nas u Kumrovec.

Kumrovec, najpoznatije selo na svijetu. Nekad suvremeno turističko mjesto i elitni obrazovni centar, danas prepušteno propadanju, no i dalje omiljena destinacija kineskih turista. Što i ne čudi ako pogledamo maketu svemirske postaje Apollo u Titovoj vili koju je dobio na dar od NASA-e samo nekoliko mjeseci nakon spuštanja na Mjesec. Njegova arhitektonska ostavština godinama propada, dok anegdote žive u sjećanjima stanovnika.
                              
                                                                   * * *

Hrvatsko Zagorje regija je zanimljive prošlosti - neandertalci, umjetnici, voljeni vođe i buntovnik koji je ušao u legendu. Zagorje je bilo utočište hrvatskog plemstva i druga linija obrane od najezde Turaka. Otuda kuburašice, raskošni dvorci, kurije, perivoji i kapelice gotovo na svakom bregu. A koliko brega toliko i termalnih izvora. Kontrastno je Zagorje, poduzetnici i kmetovi, popevke i punkeri, zaprežna kola i oktanski sportovi, najbolji automobilisti, žganci i "šampanjci". Svima je zajedničko pojesti, popiti i našaliti se!

U svom prepoznatljivom stilu, kroz osam epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.
Emitirane epizode pronađite u videoteci platforme HRTi i YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije.