Međunarodni dan jazza 2020.

30. travnja na HRT - HTV 3 u 23:25

Od kada se 2011. godine, na inicijativu američkog jazz pijanista i skladatelja Herbieja Hancocka i UNESCO-a, 30. travnja slavi kao Međunarodni dan jazza, tijekom cijeloga mjeseca, širom svijeta, u više od 190 zemalja, taj se dan održava na tisuće jazz koncerata.


Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza kako bi proslavili i upoznali jazz, njegove korijene, razgovarali o budućnosti i utjecajima jazza.

U Hrvatskoj su se prošle godine glazbeni programi održavali u 11 gradova (u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku, Rijeci, Puli, Šibeniku, Varaždinu, Čakovcu, Karlovcu i Koprivnici). U Zagrebu su jazz instrumentalisti prolazili širim centrom grada svirajući u oldtimer vozilima. HRT je za tu prigodu na svom Trećem programu imao posebnu emisiju uživo s izravnim uključenjem u sva veća zbivanja kako po Zagrebu tako i po drugim gradovima, a sve je završilo velikim koncertom Jazz orkestra HRT-a na Trgu bana Josipa Jelačića.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji Međunarodni dan jazza održava se na internetu. Središnji dio dana bit će virtualni globalni koncert s umjetnicima iz cijelog svijeta, koji će se uživo prenositi na jazzday.com.

I u Hrvatskoj jazz glazbenici pokušavaju komunicirati sa svojom publikom preko društvenih mreža. Zato je HTV na Trećem programu uz snimku koncerta Transhistria Ensembla Tamare Obrovac i Jazz orkestra HRT-a, pripremio posebnu emisiju u kojoj ćemo pokazati kako su se naši glazbenici pridružili proslavi velikog praznika jazza.

Urednica: Melanija Pović Jagarinec

Na usluzi HRTi pogledajte katalog Svijet jazza!Međunarodni dan jazza uz posebni program na HRT-u