HRT obilježava 30. rođendan teleteksta

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas, 28. travnja, obilježava 30. rođendan svog teleteksta. 

Pokrenut je 1990., u okviru RTV-a Zagreb, i eksperimentalno je emitiran do 1995. godine, kad su zaposleni i prvi novinari upravo za tu platformu. Bila je to prva platforma kratkih i uvijek dostupnih informacija, pregleda programa, vremenske prognoze, mnoštva zanimljivosti, pa čak i recepata.

Dolaskom interneta u široku uporabu, mnogi su mu prognozirali kraj, ali teletekst je o(p)stao. Istina, mijenjao je svoje ruho, prilagođavajući se publici, mijenjali smo sadržaj, ali i danas mnoštvo naših korisnika upravo teletekst smatra "svojim" izvorom informacija.

Dakako, i teletekst se modernizirao. Koristeći blagodati interneta, pojavili smo se kao dio portala HRT-a, a i među prvima u Hrvatskoj razvili samo svoju aplikaciju za pametne telefone - HRT teletext. 

Tijekom tri desetljeća rada, teletekst svojim korisnicima pruža aktualne informacije iz Hrvatske i svijeta, s područja kulture, gospodarstva i sporta. Na više od 800 stranica koje objedinjuju i raspored programa HRT-a svakodnevno se nude osvježene i aktualne,  kratke i jasne vijesti, ali i razne druge informacije.

Tako smo, s obzirom na krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusa, među prvima otvorili stranice s uputama i mjerama, a redovito pratimo i velike projekte poput izbora i sportskih manifestacija.

Među našim stalnim rubrikama su kulturna događanja u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, servisne informacije poput stanja na cestama, obavijesti DHMZ-a, vodostaja rijeka, tečajne liste... Popularne su sportske stranice, kao i dio koji je posvećen promociji TV i radio programa te HRT-ove produkcije. To je samo dio bogatog sadržaja koji teletekst, kao dio samostalnog Odjela weba i multimedije, nudi.  

Unatoč dobu digitalizacije, teletekst HRT-a ne gubi na popularnosti, što dokazuje i svakodnevni kontakt s korisnicima čije sugestije rado prihvaćamo. Raduje nas interakcija s korisnicima jer nam pokazuje da teletekst nipošto nije zaboravljen čak ni 30 godina nakon svojega početka na HRT-u.

Pratite nas i dalje i - ostanite doma!