Republika: Umijeće načina

10. svibnja na HRT – HTV 1 u 21:10

Dokumentarnom serijom Republika autor Božidar Domagoj Burić vodi nas u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti - Dubrovačke Republike.

"Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik", kaže autor. Serija ima šest epizoda u trajanju od pedeset minuta.

"Na seriji je radilo gotovo tisuću ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve s jednim ciljem: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti", kaže o seriji Božidar Domagoj Burić.

Treća epizoda UMIJEĆE NAČINA pokazuje očaravajući svijet odnosa s okolnim svijetom, s posebnim naglaskom na glasovitu dubrovačku diplomaciju, ali i na manje poznatu činjenicu da je Dubrovnik bio jedno od najvažnijih europskih obavještajnih čvorišta u 16. i 17. stoljeću. Upoznat ćemo, stoga, najpoznatije dubrovačke špijune i njihovo djelovanje. Doznat ćemo tko je bio čiji igrač u Dubrovniku sredinom 16. stoljeća. Vidjet ćemo i dosad nikad pokazanu šifriranu obavještajnu prepisku dubrovačkoga patricija Marina Zamanje s Karlom V., carem Svetoga Rimskog Carstva te velikim zaštitnikom i prijateljem Dubrovnika.

Scenarist, redatelj i skladatelj je Božidar Domagoj Burić, direktor fotografije Branko Cahun, montažer Dubravko Prugovečki, kostimografkinja Jasna Zvonković, majstorica maske Snježana Gorup, a izvršna producentica Marija Kosor.
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći sve epizode dokumentarne serije.