O veteranu hrvatske politike Ivici Račanu na usluzi HRTi

- Račan je bio jednostavan i skroman. Kakav je ušao u Banske dvore, takav je iz njih i izašao, riječi su kojima ga je opisala Aleksandra Kolarić, njegova bivša glasnogovornica u epizodi dokumentarne serije Hrvatski premijeri osobno.

Ivica Račan, prvi premijer nakon osamostaljenja Republike Hrvatske koji nije došao iz redova HDZ-a, veteran hrvatske politike i prvi predsjednik SDP-a rodio se 24. veljače 1944. u radnom logoru Ebersbachu u Njemačkoj. Buntovnik i roker koji je maštao o sociologiji kao životnom pozivu 1959. primljen je u Savez komunista. Njegova prava karijera počela je 1972., kada zbog čistki nakon Hrvatskog proljeća političku scenu napuštaju mnogi hrvatski političari poput Savke Dabčević Kučar i Mike Tripala. Mladi Račan tada postaje članom Izvršnog komiteta Saveza komunista Hrvatske.

Početkom osamdesetih postao je direktor Političke škole u Kumrovcu koju su pohađali komunistički kadrovi. U osvit demokratskih promjena došao je na čelo SK Hrvatske. Zbog sukoba s velikosrpskom politikom Slobodana Miloševića hrvatski su komunisti, vođeni Račanom, napustili dramatični 14. kongres SKJ.

- Račan je vodio veliku bitku s konzervativnom i prosrpskom strujom u SKH, koja nije htjela samostalnost Hrvatske, svjedoče njegovi suradnici Zdravko Tomac i Branko Caratan.

U novim povijesnim okolnostima raspisao je prve višestranačke izbore u Hrvatskoj i organizirao mirni prijenos vlasti. Voljom hrvatskog naroda pod vodstvom Franje Tuđmana nekadašnja Socijalistička Republika Hrvatska postala je samostalna i nezavisna država. Iako se govorilo o kompleksnom odnosu prvog hrvatskog predsjednika i oporbenog lidera stranke koja je početkom devedesetih imala potporu samo pet posto birača, njih su se dvojica međusobno tolerirala.

Tijekom devedesetih Račan je nastavio graditi SDP kao snažnu opoziciju HDZ-u. Deset godina nakon izborne pobjede HDZ-a birači su kaznili privatizacijsku pljačku pa je šesteročlana koalicija s Račanom na čelu preuzela vlast. Iako mu često predbacujući neodlučnost i sporost u donošenju odluka, Račana su poštovali i lijevi i desni, kao odgovornog, staloženog i poštenog političara. Zbog koalicijskih sukoba i neispunjenih očekivanja birača, Račan se 2003. opet našao u oporbi.

Zbog iznenadne i teške bolesti nekoliko mjeseci prije smrti potpuno se povukao iz politike. Preminuo je 29. travnja 2007. te je pokopan u najužem obiteljskom krugu, bez vojnih počasti i posmrtnih govora.

 

U spomenutoj dokumentarnoj seriji koju možete pogledati u videoteci naše multimedijske usluge HRTi, bivši suradnici pokojnog Račana govore o pokušajima destabilizacije vlade mitinzima i prosvjedima protiv suradnje s Haškim sudom. O hrvatsko-slovenskoj sprezi i raspadu SKJ na čuvenom 14. kongresu govori bivši slovenski predsjednik Milan Kučan. O tome zašto je Račan odbio podržati odluku Sabora o raskidanju veza RH i SFRJ, progovaraju dužnosnici SDP-a i SKH. Udovica Dijana Pleština otkriva nepoznatu romantičnu stranu Ivice Račana prvi puta dajući u javnost njegova ljubavna pisma.

Redatelj i scenarist je Gordan Malić, snimatelj Dubravko Ćuk, montažer Karlo Gorup, producent Dominik Galić, a urednik Željko Rogošić. Proizvodnja: MissArt za HRT 2017.