Na usluzi HRTi o Memorijalnom centru "Lipa pamti"

Memorijalni centar "Lipa pamti" čuva sjećanje na potresan događaj iz povijesti Drugog svjetskog rata - 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti selo Lipu u potpunosti uništili i opljačkali, a njegovih 269 stanovnika ubili.

Zbog razmjera zločina, Lipa se navodi u dokumentaciji Ujedinjenih naroda kao jedno od tri europska mjesta, uz češke Lidice i francuski Oradour- sur- Glane, koja su u potpunosti stradala tijekom Drugog svjetskog rata.

Memorijalni centar otvoren je u mjestu Lipa u matuljskom kraju u travnju 2015. godine kao dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Nalazi se u obnovljenoj zgradi nekadašnje osnovne škole na mjestu starog Spomen muzeja koji je djelovao od 1968. do 1989. godine. 

Uz stalni postav memorijalne baštine Centar obuhvaća i kulturno-povijesni te etnografski postav posvećen baštini Lipe i mikroregije Liburnijskog krasa.

Na multimedijskoj usluzi HRTi pogledajte emisiju Točka na A - suvremena hrvatska arhitektura u kojoj je upravo Memorijalni centar bio među arhitektonskim djelima nominiranima za Nagradu "Bernardo Bernardi" u kategoriji najuspješnijih realizacija na području interijera i oblikovanja u 2016. godini.

 

Emisiju autora Nikole Škarića, Vedrana Duplančića, Sabine Sabljić i Gorana Bukovčana proizveo je 2019. godine Project 6 Studio za HRT. Redatelj je Željko Sarić.