Romano Bolković - 1 na 1: Davor Božinović

5. svibnja na HRT – HTV 1 u  20:05 - talk show

Davor Božinović, potpredsjednik je Vlade RH i ministar unutarnjih poslova koji ujedno obavlja ulogu voditelja Nacionalnog stožera civilne zaštite u danim pandemije COVID-19 i potresa koji je zadesio Zagreb.

S Davorom Božinovićem razgovaramo o dvije naravi Hrvata: Hrvati su u miru u Hobbesovom prirodnom stanju rata svih protiv svih, dočim su u ratu ili za neke elementarne nepogode, potresa, požara, ili epidemije, disciplinirani i solidarni. Kako to? Razgovor se nastavlja pitanjem odnosa sigurnosti i slobode i je li sloboda građana sasvim žrtvovana, a potom i je li egzekutiva preuzela ingerencije zakonodavne vlasti.

Problematiziramo i Rudanov prijedlog uvođenja "temeljnog ljudskog prava na zarazu i umiranje od koronavirusa" i prepuštanje svakom pojedincu da za sebe osobno procijeni prihvatljivi rizik, te tome prilagodi svoje ponašanje.

U kojoj se mjeri vlada tijekom pandemije oslanja na stavove stručnjaka sljedeće je pitanje. Kako je konceptualno izabran ovaj način suočavanja s pandemijom i inherentan skup mjera te zašto Vlada recimo nije izabrala model koji primjenjuje Švedska? Koja iskustva Kine su korištena u suočavanju s koronom i postoji li scenarij za mogući drugi?

Bit će riječi i o jesenjem valu pandemije. Je li sve moglo biti u pogledu karantene i ekonomije drukčije, je li se moglo postići iste rezultate u očuvanju života, a zadržati ekonomsku aktivnost? Čemu zabrana rada nedjeljom, na čemu se temelji optimizam oporavka od 6,1% u sljedećoj godini te o kojim je bitnim reformama riječ u Nacionalnom planu reformi?

Može li zdravstvena kriza postati ekonomska pa socijalna, kako se pomaže turizmu i izvozu, kako će izgledati, ako se ništa lošega ne dogodi, život do 1. lipnja? Koliko bi Vlada mogla prikupiti sredstava za obnovu Zagreba, prijeti li nam 5G, rastače li populizam u Europi vrijednosti liberalne i socijalne demokracije? Hoće li EU preživjeti COVID-19 te zna li se datum izbora?

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.