Ekspedicija sa Steveom Backshallom

9. svibnja na HRT – HTV 2 u 21:45

Još postoje dijelovi našeg planeta koje tek treba istražiti. U ovoj seriji snimanoj diljem svijeta trostruki dobitnik nagrade BAFTA, pustolov i stručnjak za divlje životinje, Steve Backshall odlazi u neistražena područja u potrazi za novim otkrićima i pionirskim pothvatima.

Penjat će se neosvojenim vrhovima, otkrivati znanosti nepoznat život, usput susretati divlje životinje i mjesno stanovništvo te osvijetliti špilje koje su milijunima godina bile u mraku. Svaka lokacija donosi goleme izazove: uspon po vrućini od 50 stupnjeva (kad tijelo otkazuje zbog ekstremne dehidracije), zaron na dah u podzemnim riječnim sustavima...

Zahvaljujući životu prepunom krajnosti Steve je izgradio veliku mrežu kontakata među stručnjacima, idealnim pratiteljima u svakoj pustolovini. Među njima su Aldo Kane (pustolov rekorder i stručnjak za preživljavanje na mjestima gdje su ljudi ugrožena vrsta), Robbie Schmittner (njemački stručnjak za ronjenje u špiljama koji je sa svojim ronilačkim partnerom otkrio najveći vodom ispunjen sustav špilja na svijetu), Guillermo de Anda (podvodni arheolog koji nosi nadimak meksički Indiana Jones), Sarah McNair Landry (polarna istraživačica i najmlađa osoba koja je stigla do oba pola), Tamsin Gay (koja ima 25 godina iskustva u zimskom alpinizmu), Khaled Abdul Malak (arapski istraživač koji je na zemljovid ucrtao nebrojenje kanjone) i Darren Clarkson-King (kajakaš na divljim vodama i jedini čovjek koji se kajakom spustio niza sve rijeke koje se slijevaju s Everesta). S njima putujemo u nepoznato. Nema boljih vodiča.

U 7. epizodi DIVLJE VODE tim počinje putovanje do podnožja Himalaje. Žele se kajakom spustiti niz posljednju neosvojenu rijeku u Butanu, ali postoji razlog zašto taj podvig dosad nitko nije pokušao izvesti. Rijeka teče kroz najstrmiji butanski klanac. Kako bi obavili prvo spuštanje, tim će se 40 kilometara kajacima spuštati divljim vodama uskog toka, a da pritom pojma nemaju što ih čeka. Moraju u svakom trenutku biti spremni za evakuaciju. Prije nego što se pokušaju spustiti kroz klanac, Steve i ostatak tima odlaze u mjesni samostan kako bi dobili blagoslov za sretno putovanje. U budističkoj tradiciji to znači da će istjerati zle vragove i da će riječni duhovi bdjeti nad njima.