Veliko plavetnilo – psihološki film

14. svibnja na HRT – HTV 3 u 20:05 (12)

Psihološki film s pustolovnim elementima o sudbini dvojice profesionalnih ronilaca. Jacques je slavni francuski ronilac na dah.

Za vrijeme posla na zaleđenom jezeru u peruanskim planinama upozna privlačnu newyoršku pustolovku. Zaljubivši se u njega, ona ga odluči slijediti u Taorminu gdje se održava ronilačko natjecanje. Tom prigodom Jacques se namjerava suočiti sa svojim suparnikom Enzom. Slijedit će neočekivani događaji.

Produciran s velikim budžetom, sniman čak devet mjeseci, na lokacijama od Perua do Grčke, film nije ostvario velik komercijalni uspjeh. No, bez obzira na to i bez obzira na raznolike kritike film je izborio kultni status zbog bizarne teme i originalnog stila režije, karakterističnog za struju francuskog neobaroka 80-ih.

U priči o životima ronilačkih šampiona adut su sjajne snimke podvodnih prizora. Film je okupio solidnu ekipu poznatih glumaca: Jean-Marca Barra (Lomeći valove), Jeana Renoa (Leon, Nemoguća misija) i Rosannu Arquette (Očajnički tražeći Susan).
U francusko-američko-talijanskom filmu (LE GRAND BLEU / BIG BLUE, 1987.) glume i Jean Bouise, Paul Shenar i drugi. Scenarist i redatelj je Luc Besson.