Svijet klasike: Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog

14./15. srpnja na HRT – HTV 3 u ponoć

Tema emisije je produkcija baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog u zagrebačkom HNK-u. Premda je riječ o djelu 19. stoljeća, za njega je globalno zanimanje posljednjih godina pojačao uspjeh filma "Crni labud" za koji je Natalie Portman dobila Oscara.

Ovo je jedinstvena prigoda da vidite barem dio predstave u prvoj zagrebačkoj koreografiji nekoć najboljeg plesača na svijetu, Ukrajinca Vladimira Malahova. Uz Orašara, također iz pera P. I. Čajkovskog, to je vjerojatno najizvođeniji balet svih vremena. Priča je potekla iz njemačke bajke i govori o začaranoj princezi u liku labuda koju iz ruku zlog čarobnjaka oslobađa zaljubljeni princ.

No, želimo li saznati je li tome baš zaista tako, treba čekati sam kraj predstave jer tumačenja koreografa variraju. Labudica ima i svoju tamnu stranu, crnu dvojnicu koju prema tradiciji pleše ista balerina. O tome i drugim temama u emisiji progovaraju koreograf Vladimir Malahov, ravnatelj Zagrebačkog baleta Leonard Jakovina, te interpreti glavnih likova, baletani - Rumunjka Miruna Miciu i Talijan Andrea Schifano.

Urednica i voditeljica emisije iz 2017. je Jana Haluza.

Snimku potražite na platformi HRTi.