Ekspedicija sa Steveom Backshallom

16. svibnja na HRT – HTV 2 u 21:55

Još postoje dijelovi našeg planeta koje tek treba istražiti. U ovoj seriji snimanoj diljem svijeta trostruki dobitnik nagrade BAFTA, pustolov i stručnjak za divlje životinje, Steve Backshall odlazi u neistražena područja u potrazi za novim otkrićima i pionirskim pothvatima.

Penjat će se neosvojenim vrhovima, otkrivati znanosti nepoznat život, usput susretati divlje životinje i mjesno stanovništvo te osvijetliti špilje koje su milijunima godina bile u mraku. Svaka lokacija donosi goleme izazove: uspon po vrućini od 50 stupnjeva (kad tijelo otkazuje zbog ekstremne dehidracije), zaron na dah u podzemnim riječnim sustavima...

Zahvaljujući životu prepunom krajnosti Steve je izgradio veliku mrežu kontakata među stručnjacima, idealnim pratiteljima u svakoj pustolovini. Među njima su Aldo Kane (pustolov rekorder i stručnjak za preživljavanje na mjestima gdje su ljudi ugrožena vrsta), Robbie Schmittner (njemački stručnjak za ronjenje u špiljama koji je sa svojim ronilačkim partnerom otkrio najveći vodom ispunjen sustav špilja na svijetu), Guillermo de Anda (podvodni arheolog koji nosi nadimak meksički Indiana Jones), Sarah McNair Landry (polarna istraživačica i najmlađa osoba koja je stigla do oba pola), Tamsin Gay (koja ima 25 godina iskustva u zimskom alpinizmu), Khaled Abdul Malak (arapski istraživač koji je na zemljovid ucrtao nebrojenje kanjone) i Darren Clarkson-King (kajakaš na divljim vodama i jedini čovjek koji se kajakom spustio niza sve rijeke koje se slijevaju s Everesta). S njima putujemo u nepoznato. Nema boljih vodiča.

U 8. epizodi RIJEKA DUHOVA Steve i njegov tim sastavljen od kajakaša i stručnjaka za prašumu zaputili su se u srce Surinama, gdje je smještena jedna od najvećih netaknutih prašuma na svijetu. Kajakom žele prijeći bezimenu rijeku koja će ih povesti kroz šumu koja se milijunima godina nije mijenjala. To je područje tako zabačeno i nepristupačno da bi još moglo skrivati spektakularna prirodna čuda neotkrivena čak i u 21. stoljeću.

Prije nego što ekspedicija može početi, tim mora otputovati u zabačeno selo duboko u prašumi. U Djumuu žive preci odbjeglih afričkih robova koji vjeruju da je šuma sveta. Steve se sastaje sa seoskim poglavicom da bi dobio dopuštenje za ekspediciju i otkriva kako ovo jedinstveno pleme pomaže očuvati surinamske prašume i zašto je riječ o najšumovitijom naciji na Zemlji. Nakon toga tim zalazi još dublje u nepoznati teritorij. Posebno obučeni piloti helikoptera spuštaju ih na početak nepoznate rijeke.