Veliki majstori slikarstva: Eugene Delacroix

16. svibnja na HRT – HTV 3 u 16:10

Veliki majstori slikarstva žive i danas zahvaljujući svojim slikama, a o svojem razdoblju svjedoče djelima koja su ih proslavila.

Često neshvaćeni, pa čak i na udaru kritika, bili su začetnici novih umjetničkih struja i unijeli su revoluciju u povijest umjetnosti zbog čega ih i dan-danas fascinirano proučavamo.

Ova dokumentarna serija pripovijeda o životnom i umjetničkom putu tih iznimnih umjetnika.

Eugene Delacroix je francuski slikar i jedna od najznačajnijih figura romantizma koji se u Francuskoj pojavio početkom 19. stoljeća. Iako je potporu našao u tisku, umjetničkim časopisima i nekim kritičarima toga doba (kao što su Théophile Gautier i Charles Baudelaire), službeni slikarski krugovi tek su kasnije priznali njegov genij. Pravi uspjeh postiže tek 1855. na Svjetskoj izložbi gdje se nameće kao slikar koji zna nadmašiti svoje klasično obrazovanje i unijeti u slikarstvo novine. Primljen je u Francuski institut 10. siječnja 1857. nakon sedam neuspješnih kandidatura. Njegovo djelo, koje svjedoči o velikom umijeću upotrebe boje, nadahnut će brojne slikare poput Vincenta van Gogha. Vojvoda De Morny, ministar pravosuđa i polubrat Napoleona III., proglašava Delacroixa službenim slikarom Drugog Carstva.