Romano Bolković - 1 na 1: prof. dr. sc. Gordan Lauc

12. svibnja na HRT – HTV 1 u  20:05 - talk show

Prof. dr. sc. Gordan Lauc zaposlen je kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a izabran je i za profesora na Harvardu, Johns Hopkinsu, Kings College u Londonu, te na Sveučilištu u Edinburgu. No danas većinu istraživanja provodi u svom privatnom znanstvenom institutu Genos, kojeg je osnovao 2007. godine te ga je doveo do pozicije globalnog lidera u području visokoprotočne glikomike.

I prije no što su se u Hrvatskoj otvorili europski fondovi za svoja istraživanja je izravno iz Bruxellesa dobio preko 10 milijuna eura. Na njegovim projektima danas radi preko 50 mladih znanstvenika, a zbog njih je i 14 znanstvenika iz zemalja poput Rusije i Kine, no i Njemačke, Italije i Francuske došlo raditi u Hrvatsku.

S profesorom Laucom razgovaramo o cjepivu protiv Covida-19 i hoće li ono duže štiti no ono protiv gripe te kako se dogodilo da je virus zaustavio svijet, a to nikada prije nije učinio? Što se u stvari dogodilo i što je taj virus? Govorit ćemo i o strategijama suočavanja sa zarazom. Kako je moguće da je smrtnost tako različito procijenjena? Zašto se virusi povlače, što će se dogoditi na jesen i koliko je opasan drugi val?

Bit će riječi i o asimptomatskim slučajevima. Saznat ćemo što je s južnom polutkom, a pitat ćemo ga i o tumačenju velike smrtnosti Lombardije, New Yorka, Wuhana. Kako to da neki ljudi imaju teški oblik bolesti, a drugi nemaju? Razgovarat ćemo o riziku smrtnosti od Covida-19 te konačno postoji li neka makrozavjera i kakve pouke smo izvukli iz ove situacije.

Osim profesora Lauca u studiju, putem Skypea u emisiju će se javiti i akademik Igor Rudan iz Edinburgha te profesor Igor Štagljar iz Toronta.

Akademika Igora Rudana pitat ćemo je li znanstvenu zajednicu ovaj virus iznenadio ili nije i što smo naučili u ovoj pandemiji. Profesora Igora Štagljara pitamo pak što je neposredna budućnost, budući da je očito kako je nužno pristupiti općem testiranju i stvaranju slike stanja stvari.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.