O životu i djelu prvog hrvatskog predsjednika na usluzi HRTi

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!" Te su riječi uklesane u mramor posljednjeg prebivališta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Zacijelo su i najvjerniji sažetak njegovih političkih težnji i ostvarenja, cijelog njegovog života. Hrvati su stoljećima mitskim zanosom željeli oživotvoriti ideju o slobodnoj i nezavisnoj državi. Devedesetih godina u tome su i uspjeli u spletu najtežih okolnosti velikosrpske agresije i međunarodnog nerazumijevanja. U tom je procesu ključnu ulogu odigrao dr. Franjo Tuđman koji je na temelju vlastitih zamisli nacionalne pomirbe i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske uspješno potaknuo otpornu snagu naroda prema ostvarenju starog, nikad dosegnutog cilja.

Na multimedijskoj usluzi HRTi donosimo dokumentarno-igranu seriju Predsjednik, prvo audiovizualno djelo koje obrađuje život i djelo osnivača moderne hrvatske države i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U 10 epizoda kroz nekoliko ključnih razdoblja 20. stoljeća i nekoliko država i režima, isprepleće se život Franje Tuđmana i sudbina hrvatskog naroda – od tradicionalnog odgoja, utjecaja oca HSS-ovca na političko i nacionalno opredjeljenje, obiteljske tragedije, školovanja u Zagrebu, do odlaska u partizane.

Još kao mladi časnik, intelektualac, Tuđman se u Beogradu bori za istinu o zastupljenosti Hrvata u NOP-u, što će kasnije snažno odrediti njegov politički život. Potkraj sedamdesetih počinje se pripremati za posttitovsko razdoblje, a potkraj osamdesetih staje na čelo državotvornog pokreta. Ratovi, ubojstva roditelja i prijatelja, osobni usponi i padovi, politički obračuni, privatna druženja, montirani sudski procesi, tajna putovanja, politički savezi, izdaje, politički programi, pobjede, prijateljstva, urote... Sve je to život Franje Tuđmana.

Dvadeset godina nakon njegove smrti gledateljima se otkriva zašto je Franjo Tuđman uspio u onome u čemu politički vođe hrvatskog naroda prije njega nisu. Tko je zapravo bio dr. Franjo Tuđman i što o njemu danas misle njegovi nasljednici i građani Hrvatske?Serija je rađena prema scenariju i režiji Gordana Malića i Miljenka Manjkasa. Čak 80-ak sugovornika koje je Gordan Malić intervjuirao, snimano je na lokacijama u Zagrebu, Puli, Cavtatu, Beogradu, Sarajevu, Vatikanu, Berlinu... Među njima su Miroslav Tuđman, Zdravka Bušić, Stipe Mesić, Andrija Hebrang, Franjo Gregurić, Ivić Pašalić, Ivan Mišković, Marin Sopta, Mate Granić, Pavao Miljavac, Neva Šibl, Vinko Grubišić, Ćiro Blažević, Latinka Perović, Stjepan Kljuić, Milomir Marić, Bakir Izetbegović, msgr. Nikola Eterović, William Montgomery, Doris Pack.

Serija, koja se u velikoj mjeri bavi i Tuđmanom privatno, pokušava rekonstruirati društveni milje u kojem se kretao u Beogradu te u Zagrebu od 60-ih godina, sve dok nije postao predsjednik.

Prvog hrvatskog predsjednika u seriji nastaloj u produkciji Intermedia grupe  glumi Vinko Kraljević, Tita Boris Svrtan, a Krležu Nebojša Borojević. Ekipa serije broji više od 50 ljudi, među kojima su i redatelj filmskih ilustracija Ivan Mokrović, direktor fotografije Filip Starešinić, autor glazbe Alfi Kabiljo, šminke Marija Bingula te kostima Marija Šarić Ban i Emilija Šušković Jakopac.Dr. Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću i odrastao u krugu obitelji izvornih Radićevih ideja. To ga je odvelo u antifašistički pokret, a zatim u Titovoj Jugoslaviji i na put znanstvene obrane Hrvata od zlonamjernih optužbi o njihovoj navodnoj genocidnosti. Iz političkog života grubo su ga udaljili kad je dodirnuo tada opasnu temu stvarnog broja žrtava Jasenovca. U vrijeme "hrvatskog proljeća" Tuđman otvoreno zagovara suverenu Hrvatsku i obračunava se s jugoslavenskom ideologijom koja je uvijek bila pokriće za velikosrpsku vladavinu. Zbog takvih ideja komunistički režim dva ga je puta kaznio zatvorom. No on je unatoč tomu i dalje uporno djelovao, doduše pod stalnom prismotrom vlasti.

U najtežim trenucima Hrvatske, u vrijeme Miloševićevog nasilja, dr. Tuđman je 1990.-te preuzeo vodstvo zemlje na prvim demokratskim izborima. Imao je iza sebe potpunu potporu naroda, iseljenih Hrvata i dobro organizirane stranke – HDZ-a. To je donijelo pobjedu i uspostavu slobodne Hrvatske. U oslobađanju okupiranih područja uvijek je birao pravi trenutak. Briljantne operacije "Bljesak" i "Oluja" dovele su do uspostave hrvatske teritorijalne cjelovitosti, Daytona i rješenje krvave bosansko-hercegovačke krize.

Zbog svega dr. Franjo Tuđman imao je veliki osobni autoritet i impozantni kapital popularnosti u hrvatskom narodu. Dva je puta već u prvom krugu izabran za predsjednika Republike. Umro je odan svojoj ideji nacionalne pomirbe i slobodne Hrvatske, neovisne o bilo kome.