Mirogoj: Komemoracija žrtvama Hrvatskog križnog puta i bleiburške tragedije

16. svibnja na HTV1 i HR1 u 11 sati  

Središnja komemoracija za žrtve hrvatskoga križnog puta i bleiburške tragedije u Republici Hrvatskoj održat će se na groblju Mirogoj u Zagrebu.


Molitvu, odnosno dovu, za žrtve Islamske vjerske zajednice, izreći će imam zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić. Za katolike će moliti mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Kod Križa na Mirogoju bit će položeni i vijenci, a državno izaslanstvo predvodit će predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Pjevat će klapa "Janjevo" iz Zagreba.

Komentator prijenosa je Mario Raguž, redatelj Neven Mihael Dianežević, producent Draško Vrgoč, a urednici Niko Kostanić i Mario Raguž.Komemoraciju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

U videoteci spomenute platforme možete pronaći i komemoracije iz prethodnih godina, kao i dokumentarni film Čuvari bleiburške uspomene koji emitiramo u subotu u 13:35 na Prvom programu, te Naličje pobjede 15.5.1945. - Bleiburg, dokumentarno ostvarenje koje je na rasporedu u 15:35 također na Prvom programu. 


Čuvari bleiburške uspomene

Naličje pobjede 15.5.1945. - Bleiburg

Također, u 12:15 na HTV1 i HR1 prenosimo misu iz sarajevske katedrale za sve žrtve stradale na Bleiburgu i hrvatskim križnim putevima.