Na platformi HRTi o povijesti Radija i Televizije

U petak 15. svibnja HRT obilježava svoj dan. Emitiranje Radio Zagreba počelo je 15. svibnja 1926., čime smo se svrstali među prve zemlje u srednjoj i istočnoj Europi koje su osnovale radijsku postaju. Trideset godina poslije, na isti datum, u Zagreb je stigla i televizijska slika.

Na multimedijskoj usluzi HRTi u tematskom katalogu ne propustite pogledati niz zanimljivih ostvarenja koja prikazuju povijest Radija i Televizije kao i osobe koje su dale pečat i temelje njihovu nastanku.Donosimo dokumentarni film koji povezuje fragmente raritetnih snimaka iz fonoteke Hrvatskoga radija s arhivskim filmskim zapisima i fotografijama, podsjećajući na ljude, događaje i fenomene iz hrvatskog javnog života u 20. stoljeću. Također, pripovijedamo i o dijelu materijalne povijesti prve hrvatske stanice - Radio Zagreba, a koje se čuva u Tehničkom muzeju u Zagrebu.


Halo, halo, gledate Radio Zagreb

Pogledajte i uradak o nastanku radiodrame te razlozima iz kojih je svojevremeno upravo radiodramski tekst bio najprevođeniji dio hrvatske književnosti. Priča je to o umjetnosti zvuka u riječi, glasu, šumu, glazbi, kretanju i poniranju iz sadašnjosti u prošlost te obrnuto. Spajajući više razina, te uz pomoć radijske, novinske i televizijske arhive, pletemo grupni portret kao storiju o zanosu, entuzijazmu, stručnosti, ali i umjetničkoj nadahnutosti te generacijskom kontinuitetu koja iz prošlosti sve do sadašnjosti gradi i čuva hrvatsku radiodramsku baštinu.

Nudimo i osvrt na napuštene, zastarjele strojeve koji pričaju svoju priču sa zapisa sačuvanog u televizijskoj arhivi. Komunikacijski strojevi reproduciraju informaciju o ljudima, njihovom postojanju te prisutnosti hermetički zatvorenoj u jednu epohu. Umiranjem strojeva za reprodukciju, umiru i njihove priče. Priče o neostvarenim ljudskim težnjama i poruke budućim naraštajima nestaju u entropiji zapisa.


Zarobljeni u stroju

Dakako, donosimo i ostvarenja vezana uz povijest televizije i njezine velikane čije su bogate karijere i djela izuzetne kreativne snage u tu povijest utisnule jedinstven trag. Dokumentarni film o počecima televizije u Hrvatskoj, nastao kao zajednički projekt studenata televizijskog novinarstva Fakulteta političkih znanosti i Hrvatske televizije, uradak je koji progovara o ljudima koji su baš u Zagrebu svojom domišljatošću i entuzijazmom pokrenuli prvu televiziju u bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu.


I oni su stvarali televiziju

Priča kreće od fotografije na kojoj je 35 ljudi, prvih djelatnika Televizije Zagreb, onih koji su 1956. realizirali prvu televizijsku emisiju iz Jurišićeve ulice.

Pogledajte i emisiju u kojoj su televizijske i radijske zvijezde obnovile  uspomene na one emisije koje su obilježile njihove karijere. Također ne propustite ni prikaz značajne uloge koju je HRT odigrao u Domovinskom ratu, petogodišnjeg ratnog izvještavanja HRT-ovih reporterskih ekipa.


HRT u Domovinskom ratu

Donosimo vam i posljednje snimke ubijena ratnog snimatelja Žarka Kaića te izgradnju spomen-obilježja od ideje do realizacije, kojim je grad Osijek dobio velebni spomenik obrani grada u Domovinskom ratu. U spomenutu katalogu nalazi se i film koji prati izradu studije i spomenika poginulom snimatelju HRT-a Gordanu Ledereru na brdu Čukur povrh Hrvatske Kostajnice.


Slomljeni pejzaž - Gordan Lederer

Suvremena zgrada Hrvatske radiotelevizije desetljećima je bila san djelatnika koji su svakodnevno svladavali prepreke rada na gotovo 25 lokacija po čitavome gradu. Ideja o izgradnji nove zgrade na Trnju iskristalizirala se početkom 1960-ih kada je održan i arhitektonski natječaj. Sljedećih trideset godina, s mijenama gospodarskih i političkih prilika, ali i same tehnologije proizvodnje televizijskog i radijskog programa, mijenjale su se i koncepcije zgrade, građevinski program, projektanti, izvođači.


Adresa Prisavlje 3

Pogledajte kroniku realizacije ove ni danas u cijelosti ostvarene ideje, čije su dvije važne etape zaključene 1989. prvim emitiranjem s Prisavlja, a zatim 2005. otvorenjem dva tada najsuvremenija televizijska studija.


U petak u 9:45 Glavni ravnatelj i članovi Ravnateljstva HRT-a položit će vijence i zapaliti svijeće na spomen obilježju kolegama poginulim u Domovinskom ratu u predvorju B-30. Ali ove godine, zbog strogih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, iznimno bez nazočnosti članova njihovih obitelji, te zaposlenika i umirovljenika HRT-a. 

U sklopu posebne emisije Dan HRT-a koja će biti emitirana u petak u 21:10 na HTV4 te reprizno u nedjelju u 12:10 na Drugom programu bit će dodijeljene i Godišnje nagrade HRT-a (PJ Program, PJ Produkcija, PJ Poslovanje i PJ Tehnologija), nagrada za poseban projekt HRT-a, Nagrade "Joško Martinović" za najbolju TV-reportažu, Nagrada "Gordan Lederer" za najbolji snimateljski ili kamermanski rad te Nagrada HRT-a za iznimna postignuća na području radijskoga i televizijskog stvaralaštva "Ivan Šibl". Emisiju možete pratiti i putem naše usluge HRTi u čijoj su videoteci dostupne i snimke obilježavanja Dana HRT-a iz prethodnih godina.

Ove je godine upriličena web izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a pod nazivom "Linije". Izložba je prigoda da kamermani i snimatelji iskažu svoju stvaralačku slobodu, prezentirajući radove u mediju koji je temelj njihova profesionalnog angažmana, u fotografiji koja je osnova svakog kadra.