Duhovni velikani: Olovskoj Gospi u pohode

17. svibnja na HRT – HTV 1 u 16:30

Film o najstarijem marijanskom svetištu na Balkanu, u gradiću Olovu, 50 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva. U Olovu, mjestu koje je dobilo ime po nalazištima rude olova, franjevački samostan osnovan je još u 14. stoljeću.


Izgrađena crkva Majke Božje više je puta kroz povijest stradala i dizala se iz pepela, a današnja crkva Gospe Olovske podignuta je 1936. godine. Briga o svetištu povjerena je franjevcima Bosne Srebrene. Za blagdan Velike Gospe u Olovo hodočaste tisuće vjernika.

Film kroz praćenje hodočasnika kroz živopisne krajeve od Čajniča do Olova svjedoči o čuvanju tradicije. Uz katolike, kojih je danas u Olovu svega dvadesetak, Olovsku Gospu štuju i muslimanski vjernici.

To se najbolje vidjelo u prošlom ratu: kada je olovska džamija bila srušena, franjevci su muslimanima petkom ponudili crkvu za njihovu molitvu, a kad su franjevci morali napustiti crkvu, crkveno zvono nijednog dana nije utihnulo zahvaljujući muslimanki iz susjedstva. Olovsko svetište govori o toleranciji i suživotu, koji su nadvladali sva teška vremena, zahvaljujući i "našoj Gospi", kako to kažu mještani Olova.

Film je snimljen 2014. godine.

Scenarist i redatelj dokumentarca je Miljenko Karačić.

Film pratite i preko multimedijske usluge HRTi.