Ekspedicija sa Steveom Backshallom

30. svibnja na HRT – HTV 2 u 22:20

Još postoje dijelovi našeg planeta koje tek treba istražiti. U ovoj seriji snimanoj diljem svijeta trostruki dobitnik nagrade BAFTA, pustolov i stručnjak za divlje životinje, Steve Backshall odlazi u neistražena područja u potrazi za novim otkrićima i pionirskim pothvatima.

Penjat će se neosvojenim vrhovima, otkrivati znanosti nepoznat život, usput susretati divlje životinje i mjesno stanovništvo te osvijetliti špilje koje su milijunima godina bile u mraku. Svaka lokacija donosi goleme izazove: uspon po vrućini od 50 stupnjeva (kad tijelo otkazuje zbog ekstremne dehidracije), zaron na dah u podzemnim riječnim sustavima.

Zahvaljujući životu prepunom krajnosti Steve je izgradio veliku mrežu kontakata među stručnjacima, idealnim pratiteljima u svakoj pustolovini. Među njima su Aldo Kane (pustolov rekorder i stručnjak za preživljavanje na mjestima gdje su ljudi ugrožena vrsta), Robbie Schmittner (njemački stručnjak za ronjenje u špiljama koji je sa svojim ronilačkim partnerom otkrio najveći vodom ispunjen sustav špilja na svijetu), Guillermo de Anda (podvodni arheolog koji nosi nadimak meksički Indiana Jones), Sarah McNair Landry (polarna istraživačica i najmlađa osoba koja je stigla do oba pola), Tamsin Gay (koja ima 25 godina iskustva u zimskom alpinizmu), Khaled Abdul Malak (arapski istraživač koji je na zemljovid ucrtao nebrojenje kanjone) i Darren Clarkson-King (kajakaš na divljim vodama i jedini čovjek koji se kajakom spustio niza sve rijeke koje se slijevaju s Everesta). S njima putujemo u nepoznato. Nema boljih vodiča.

U posljednjoj, 10. epizodi naziva MRAČNA SJENA u srcu poluotoka Sangkulirang na indonezijskom Borneu leži niz kraških blokova, veličanstvenih vapnenačkih formacija koje se sastoje od mračnih vrtača, podzemnih špilja i nazubljenih vrhova. Ti su blokovi jedinstveno stanište za šišmiše, zmije poljarice, čiope i endemske beskralježnjake.

Krško područje Kulat najviši je i najmanje istražen blok u Sangkulirangu. Te nekoć nedostupne špilje nova cesta probijena zbog proizvodnje palmina ulja približila je na samo dva dana kroz prašumu. Budući da je prijetnja krčenja šuma i vapnenačkih kamenoloma sve bliža, nužno je da se te špilje i vrste koje ih nastanjuju zabilježe.

Narod Dayak iz Istočnog Kalimantana ima jednak broj riječi za opis krša i špilja kao što Inuiti imaju za snijeg. Ova domorodačka skupina pretražuje zemlju u potrazi za gnijezdima čiopa koja skuplja i od njih priprema juhu.

Malo je mjesta na Zemlji gdje je teže opstati nego u Dhofaru. Tako je krševit i teško dostupan da astronauti ondje treniraju jer je toliko sličan Marsu! Srce ove kamene, sušne pustinje posljednje je mjesto gdje biste očekivali divlje životinje, ali ovaj svijet, gotovo netaknut ljudskim utjecajem, jedno je od posljednjih utočišta nekih od najrjeđih i najneobičnijih životinja na planetu.

Steve i njegov tim odmjerit će snage s okolišem nepogodnim za život. Spustit će se 200 metara ispod pustinje koja ih okružuje u jedinstven ekosustav, kako bi istražili jedno od najnepristupačnijih područja u Omanu. No nešto još nepristupačnije samo čeka da se istraži, a prostire se jedan vertikalni kilometar iznad njih. Steve i njegov tim vrhunskih penjača po visokim liticama prvi će put pokušati uspeti se uz goleme litice južne Arabije kako bi dobili pristup toj pustinjskoj utvrdi.