Nagrada Porin: J.R. August ima album godine, Urbanu pet nagrada!

Dodijeljene su prestižne nagrade Porin - prvi put u 27. izdanju, zbog pandemije koronavirusa, svečanost je emitirana iz HRT-ova studija umjesto dvorana, a glazbenici su se uključivali modernim tehnologijama.

U vrlo jakoj konkurenciji na ovoj posebnoj dodjeli, najveći uspjeh postigli su Urban & 4 sa suradnicima -  nagrađeni su u čak pet kategorija. Pjesma Iskra autora Damira Urbana osvojila je nagradu za pjesmu godine, a za izvedbu iste pjesme izvođači Urban & 4 osvajaju i Porin u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Njihov album Live at Lisinski, koji su snimili sa Zagrebačkom filharmonijom,  osvaja Porin za najbolji koncertni album. Goran Martinac dobiva Porin za najbolju snimku istoimenog albuma. Ante Gelo dobitnik je Porina za najbolji aranžman pjesme Sutra ćemo pričati s albuma Urban&4 & Zagrebačka filharmonija live, istoimenih izvođača. 

Važne je nagrade osvojio i mladi glazbenik Nikola Vranić, poznat pod umjetničkim imenom J.R. August - za novog izvođača godine, za Najbolji album Dangerous Waters, čiji je i producent i za najbolji album alternativne glazbe!

Cijelu dodjelu pogledajte na YouTube kanalu:


Prvog Porina večeras, onog za Najbolji album rock glazbe, osvojio je Psihomodo Pop za Digitalno nebo, , a za istoimenu skladbu s albuma, Porin za najbolji video broj osvaja Radislav Jovanov Gonzo. Najboljim albumom jazz glazbe proglašen je Organic Intelligence Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a, a za izvedbu skladbe Time to Go s istog albuma nagrađeni su za najbolju izvedbu jazz glazbe. Ove godine dodijeljene su dvije nagrade u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe, a dobitnici su autor Branimir Gazdik za skladbu Gifted i Tamara Obrovac za skladbu Suza sjajna.

Naš proslavljeni nogometaš Ivan Rakitić sportskim je žargonom iz Barcelone ohrabrio naciju, te objavio pobjednika u kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe. - slavila je Vanna za Izmiješane boje.

Posebno priznanje - nagrada za životno djelo, ove godine pripada velikoj umjetnici i jedinstvenoj glazbenici Josipi Lisac te dirigentu i skladatelju značajnog opusa Tomislavu Uhliku. Uhliku se zahvalio svim kolegama,  prijateljima, obitelji  i svima s kojima je barem nakratko podijeli radost bavljenja glazbom u proteklih 40 godina. O našoj divi u studiju je s propisane distance govorio Siniša Škarica, pozvavši sve gledatelje da ustanu i velikim toplim aplauzom pozdrave jedinu,. veliku, jednu jedinu i jedinstvenu Josipu Lisac. Zahvalila se Porinu, svojoj nakladničkoj kući, te ljudima koji su njen rad prepoznali i zavoljeli, jer, bez njih, dodala je, ništa nije bilo moguće. Njen Karlo Metikoš, kazala je, poklonio joj je sve - ljubav i smisao postojanja.
 
Novi izvođač godine je J.R. August, koji je čestitao i konkurenciji. Najbolji album klasične glazbe je 35 Godina, Zagrebačkog gitarskog trija. Iz Amerike se javila Tatjana Matejaš Cameron i najboljem muškom vokalu ponudila suradnju - a to je Marko Tolja s pjesmom Još jedan dan. Bilo mu je čudno ne držati statuu, pa je uhvatio bokal dok se zahvaljivao i čestitao rođendan Ivi Šulentić. Mia Dimšić i Marko Tolja dobitnici su Porina za najbolju vokalnu suradnju na pjesmi Sva blaga ovog svijeta.


Bojan Jambrošić & Tamburaški orkestar HRT-a te producenti Siniša Leopold i Igor Geržina s albumom Kajkavski biseri dobitnici su Porina za najbolji album tamburaške glazbe, a nagradu za najbolji album pop-folklorne glazbe osvajaju razni izvođači za album Festival kajkavski popevki - Krapina 2019.

Nagradu za Najbolju žensku vokalnu izvedbu proglasili su hrabri zagrebački vatrogasci, a slavila je Amira Medunjanin za pjesmu Što te nema. Porin za najbolji album zabavne glazbe osvojila je Domenica za album Ćiribu ćiriba.

Grupa Chui osvaja Porin u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe) za skladbu Eternautova tema snimljenu u suradnji s Ink Experiment duom, a njihov album Iz kapetanovog dnevnika nagrađen je za najbolje likovno oblikovanje, autora Dalibora Barića. Porin za najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) dobiva album Timeline, izvođača i producenta Ivana Pešuta.

Šećer dolazi na kraju - Mile Kekin proglasio je dobitnika Porina za pjesmu godine - to je Iskra Damira Urbana! Skromno je priznao da u ovako jakoj konkurenciji nije mislio da ima šanse dobiti nagradu, te da mu je ovo jedan od dosad najvažnijih Porina.

Vojko V imao je čast proglasiti Album godine - Dangerous Waters J.R. Augusta.

 - Ja sam osupnut! Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomogli, jer ja sam za ovaj album skoro poginuo, kazao je mladi glazbenik. Ispričao se što je album na engleskom jeziku i obećao da će sljedeći biti na hrvatskom ili francuskom jeziku...
 


Goran Listeš i Ištvan Romer, osvojio je nagradu za najbolji album klasične glazbe, i najbolju produkciju albuma klasične glazbe. U istoj kategoriji još je jedan dobitnik, glazbeni producent Krešimir Seletković dobiva nagradu za najbolju produkciju albuma Introspekcija raznih izvođača. Za izvedbu skladbe Johann Sebastian Bach: Trio Sonata BWV 1037 za dvije gitare i kontrabas - Adagio Zagrebački gitarski trio osvaja nagradu za najbolju izvedbu klasične glazbe - Symphoneo, za klavirski kvintet autora Davora Bobića. Božidar Pandurić dobitnik je Porina za najbolju snimku albuma klasične glazbe za autorski album Vjekoslava Nježića.

Za najbolji album folklorne glazbe nagrađen je album Na verh gore – bugarenje iz Ćićarije izvođača vokalne skupine Jažulice i Frndalice te producenta Brune Krajcara, koji za album Made in Istria osvaja i Porin za najbolji album etno glazbe. Porin za najbolji album klapske glazbe osvojio album 53. festival dalmatinskih klapa Omiš - nove skladbe, u izvedbi raznih izvođača te urednika Dušana Šarca i Mije Stanića.

Ivanka & Mrle
s albumom Kišni razdraganci, osvajaju Porin u kategoriji Najbolji album za djecu. Porin za najbolji album popularne duhovne glazbe otišao je Andreju Grozdanovu i World Guitarists te  producentu Zoranu Majstoroviću za album Gospel on Guitar. Nagradu za najbolji tematsko-povijesni album osvojio je album Arsen Dedić: Rane godine (Kronologija 1962. – 1964.), čiji je urednik Siniša Škarica, a album 66. Zagrebački festival 2019, umjetničkog direktora Nene Belana, osvojio je Porin za najbolji album s raznim izvođačima.


Već na početku sjajan nastup - Urban &4 izveli su pored mora Iskru, nominiranu za pjesmu godine. Uslijedili su nastupi Luke Šulića, te duet Mije Dimšić i Marka Tolje kao hommage Rijeci, gdje se Porin trebao održati. Uslijedili su rokerski ritmovi Opće opasnosti, te Neno Belan. Sjajne nastupe ostvarili su i Psihomodo pop, Lu Jakelić, Antonela Doko, Damir Kedžo,  J. R. August. Uživali smo i u izvedbama uživo Joea Kaplowitza, Petra Graše, Vanne, Chui te Amire Medunjanin. Na kraju ove dinamične dodjele, svi su zajedno otpjevali pjesmu Magla Josipe Lisac.

● Dodjela Porina u uvjetima pandemije, ali jednako kvalitetna

Podsjetite se najboljih pjesama godine, najboljih albuma, muških i ženskih vokalnih izvedbi, videospotova, najboljih novih izvođača, dobitnika Porina za životno djelo… Koliko poznatih lica i dobre glazbe stare već više od četvrt stoljeća. Nažalost, nekih već nema među nama, ali svi su tu, pred vama – na platformi HRTi!

Program su vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić.  Redatelj je Tihomir Žarn, scenaristi Mislav Donaj i Joško Lokas, a urednica projekta Andrijana Škorput.

Dodjela Porina prvi put iz HRT-ovog studijaDodjelu Porina možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, a u videoteci spomenute platforme za vas smo pripremili sve dodjele najuglednije glazbene nagrade struke u Hrvatskoj, od one održane još 1994. godine!