Povratak - hrvatska drama

29. svibnja na HRT – HTV 3 u 22 sata (12)

Rat je završio i partizan Frane vraća se kući u podbiokovski kraj. Prisjeća se s mladim suborcem početka rata kad je žandarmerijski zapovjednik uhitio skupinu seoskih mladića kod kojih je pronađeno oružje.


Frane im želi pomoći i poveže se s lokalnim komunistima, golobradim mladićima, kojima se ubrzo nametne svojim iskustvom. Otac jednog od uhićenih mladića želi riješiti problem mirnim putem, ali Frane pokreće akciju oslobađanja.

Povratak je treći partizanski film scenarista i redatelja Antuna Vrdoljaka, također snimljen prema istinitim događajima, iako su mu mnogo poznatiji Kad čuješ zvona i U gori raste zelen bor.

U filmu iz 1979. godine glume Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Rade Šerbedžija, Boris Buzančić, Milena Dravić, Matko Raguž, Dušica Žegarac, Vinko Kraljević, Dragan Despot.

Na festivalu u Puli spomenute je godine Boris Dvornik za ulogu Frane nagrađen Zlatnom arenom, snimatelj Tomislav Pinter (ex aequo s filmovima Iskanja i Novinar) dobio je Foto i Kodak Pathe; Niš 79' - Grand prix Ćele kula Radi Šerbedžiji (ex aequo s ulogama u Novinaru i Usijanju), Matku Ragužu Specijalna diploma; Vrnjačka banja 79' - 2. nagrada za scenarij.