Luther - 2. sezona psihološke drame

29. svibnja na HRT – HTV 2 u 22:35 (15)

Mračna psihološka drama s Idrisom Elbom u ulozi Johna Luthera, gotovo genijalnog detektiva kojeg muče njegovi vlastiti demoni, vraća se s dvije osebujne, uzbudljive dvodijelne kriminalističke priče.
Shrvan zbog okrutnog ubojstva supruge, John Luther vraća se policijskom poslu u drukčijem svijetu. Nakon Zoeine smrti i izdaje najboljeg prijatelja Iana Reeda, Luther je neko vrijeme radio na neriješenim slučajevima.

Sad se vratio. Njegova starog odjela više nema pa radi u novooformljenom Odjelu za teška i serijska kaznena djela. Predvodi ga Martin Schenk, bivši službenik iz policijskog odjela za pritužbe. Lutheru je to prilika za nov početak. No je li to početak kakav uistinu želi? Luther ubrzo okuplja svoj tim. Iz karijernog zaborava spašava svog starog partnera, detektiva Justina Ripleyja. Pridružuje im se ambiciozna detektivka Erin Gray. Čula je za Lutherovu reputaciju, vidjela što se dogodilo Ripleyju i ne želi da njezina karijera tako nastrada.

U kratkom roku dobivaju prvi slučaj. Maskirani muškarac luta londonskim ulicama i izvodi ritualna ubojstva na povijesnim lokacijama: Smithfield, Petticoat Lane... Luthera vodi u obilazak uskim prolazima i sporednim ulicama grada. Ubojstvima se služi kako bi obilježio svoj teritorij te polako napreduje do konačnog remek-djela.

Nabijena energijom, predivno snimljena i puna uzbudljivih priča, osebujnih likova i britkih, domišljatih dijaloga, ova sezona predstavlja Luthera koji više riskira i suočava se s još mračnijim izazovima.

U 3. epizodi kako Lutherova naklonost prema Jenny raste, tako raste i njegova odlučnost da je zaštiti i pomogne joj da opet stane na noge. No Baba Luthera želi držati na uzici. Da stvar bude gora, Luthera pozovu da istraži muškarca čija okrutna i sve češća ubojstva naizgled nemaju motiv. Jenny tako ostavlja samu i ranjivu.

U 4. epizodi Lutherov privatni i poslovni život izmiču kontroli dok pokušava zataškati Tobyjevu smrt i ugoditi sumnjičavoj Babi. Ujedno mora Jenny zaštititi od još zla. I na poslu ga čeka odbjegli ubojica koji uz pomoć kockice odlučuje o svojim postupcima. Kako zaustaviti čovjeka koji život i smrt gleda kao igru i čiji se postupci ne mogu predvidjeti?

Idris Elba je za ulogu Luthera 2012. osvojio Zlatni globus u kategoriji glavne muške uloge, a za istu je nagradu nominiran još tri puta. Serija je osvojila još 14 nagrada i 59 nominacija.

Uz njega glume Ruth Wilson (Alice Morgan), Dermot Crowley (Martin Schenk), Warren Brown (Justin Ripley), Nikki Amuka-Bird (Erin Gray), Paul McGann (Mark North), Pam Farris (Baba), Aimee-Ffion Edwards (Jenny Jones), Kierston Wareing (Caroline Jones).

Scenarist  je Neil Cross, redatelj Sam Miller, producentica Katie Swinden, a izvršna producentica Phillippa Giles. Produkcija: BBC.