Alpe Dunav Jadran: Őrség, riječ koja zove

23. svibnja na HRT – HTV 4 u 18:25

Monotema: Őrség, riječ koja zove


Posljednja u nizu monotema u sklopu retro-revije slika iz srednje Europe, uvjetovane posebnim produkcijskim uvjetima u vrijeme epidemioloških mjera protiv virusa COVID-19 ovoga proljeća, dokumentarac je mađarske DunaTV iz 2018. "Őrség, riječ koja zove".


Őrség je povijesna i etnografska regija koja se većim dijelom nalazi u zapadnoj Mađarskoj, a manjim dijelom u slovenskom Prekmurju. Bogata je prirodnim blagom, znamenitostima i vrijednostima koje prizivaju prošlost.

Ovo područje zahvaća jugozapadni kut županije Vas. Ondje su Mađari, skrasivši se nakon osvajačkih pohoda u novoj domovini, s uzvisina mogli promatrati graničnu crtu obrane njezinih zapadnih vrata. Stoga su tu naseljavali stražare, a ovi su pak za svoj rad dobivali razne povlastice i i neposredno potpadali pod kraljevsku vlast. Upravo otuda dolazi i ime koje se zadržalo do danas: Őrség na mađarskome jeziku znači straža.

Piroda je ovaj kraj bogato obdarila, pa je to s razlogom od ožujka 2000. Nacionalni park. Njegova je posebnost i to što se prostire na području triju država: Mađarske, Slovenije i Austrije.

Urednica je Daria Marjanović, a realizatorica Sanja Arsenić.

Reprizno izdanje emisije možete pogledati i u nedjelju u 12:20 i 3:30.

Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.

      

Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.