Neva Rošić - Lakoća igre

31. svibnja na HRT - HTV 1 u 20:40

Dokumentarni film o velikoj dami hrvatskog glumišta, glumici Nevi Rošić, koja svojim ulogama i trajnim postignućima vraća povjerenje u kazalište i glumca. Gradila je uloge hrabro, drsko, istančano, s puno elegancije i duha. Njezine su kreacije i danas izvan standarda, izvan već viđenog. U svojim je interpretacijama brojnih uloga sentimentalno vjerna, luckasto duhovita, snažna izraza, racionalna i rastrojena, izvanredne tehnike scenskoga govora.

Bujnom osobnošću vlada scenom kao Shakespeareova Lady Macbeth, kraljica Gertruda, Porcija u Juliju Cezaru, gospođa Capuletti i dadilja u Romeu i Juliji, Matkovićeva Klitemnestra, Držićeva Laura, Vojnovićeva Mare Beneša, Čehovljeva Irina Arkadina, bravurozna Marija Ružička-Strozzi u Ostavci Čede Price, ili kao hirovita Sarah Bernhardt. Ponajviše su je obilježili nastupi u ulogama Krležinih ženskih likova. Od Ancile - Klare u Areteju, Laure U agoniji, Klare u Ledi te barunice Castelli u Gospodi Glembajevima. Bila je glumica za barunicu, velike snage glumačke transformacije. Njezine su uloge pravi ogledi o glumi.

U filmu ćemo vidjeti neke od njezinih znamenitih kreacija, od početaka kada je kao djevojčica glumila u riječkom HNK u kojem je njezin otac dr. Đuro Rošić bio prvi intendant. Bit će riječi o suradnji s najvećim redateljima - Gavellom, Škiljanom, Gerićem, Spaićem, Habunekom, Parom, Juvančićem, Kunčevićem, kao i s mladim redateljima. Pratimo njezin glumački život od Zagrebačkog dramskog kazališta, HNK u Zagrebu, Dubrovačkih ljetnih igara, Teatra ITD, kazališta Mala scena, Teatra u gostima, HNK u Rijeci. Režirala je nekoliko predstava, a pokazala je još jedan svoj talent kao redovita sveučilišna profesorica glume na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu. Brojnim, danas slavnim glumcima, ostala je zauvijek najbolja i najdraža profesorica.


Kroz osobnu i profesionalnu priču u filmu Lakoća igre svjedočimo životu glumice koja plijeni pozornost sugovornika i publike i jednakim sjajem blista od prvih mladenačkih uloga do danas, uvodeći nas svojim majstorstvom u najsvečanije kazališne trenutke. Ovo je priča o Nevi Rošić i zlatnom dobu hrvatskoga kazališta.
    
Scenarij i režija:  Lada Džidić Barić
 Montaža:  Mladen Radaković     
Glazba:  Eva Kalogjera     
Direktori fotografije:  Damir Bednjanec i Krešo Vlahek      
Urednica:  Eva Kalogjera