Hrvatska zajednica u Čileu

1. lipnja na HRT – HTV 1 u 11:10

Na čileanskoj Akademiji za jezik, koja ima 34 člana, gotovo trećina su hrvatskog podrijetla. Hrvati su u toj zemlji uspješni i u politici, u gospodarstvu posebno te u kulturi i sportu. Naša ekipa istražila je brojne dosad neobjavljene podatke i fotografije, od prvih dolazaka najviše Bračana u Čile krajem 19. stoljeća, pa do njihovog života danas, od Antofagaste na sjeveru do Punta Arenasa na jugu.

Dokumentarna serija od pet 25-minutnih epizoda snimljena je u produkciji Programa za Hrvate izvan RH, a autori su novinari redakcije na španjolskom jeziku i povratnici iz Južne Amerike Mariana Veronica Campera i Damian Bazan Mamić. Tekstove čitaju Doris Vučković i Drago Celizić.

1. epizoda Do kraja svijeta i natrag
Čile, stiješnjen između Pacifičkog oceana i planinskog lanca Anda, bio je "obećana zemlja" mnogim Hrvatima, prvenstveno Dalmatincima, koji su kretali u svijet u potrazi za boljim sutra još od druge polovice 19. stoljeća. Mnoge su prepreke bile pred njima - novi jezik, drugačija kultura, potpuno novi klimatski uvjeti. Smjestili su se na krajnjem sjeveru i na jugu te južnoameričke zemlje gdje su se primili teškog rada u želji da pruže svojoj djeci sve ono što oni sami nisu imali. I uspjeli su. Danas, oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka potpuno su integrirani u društvo i priznati kao vrlo važan čimbenik u razvoju Čilea.

Urednik dokumentarne serije je Ivo Kujundžić.

Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.