Priča o doniranju koštane srži na usluzi HRTi

Doniranje organa i koštane srži uvijek otvara pitanja o krhkosti života.

U jednom trenutku imamo sve, dok nam u drugom sve to visi o koncu. Trenutak je to i spajanja dvaju i više do tada nepovezanih života.

Na multimedijskoj usluzi HRTi, u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva, pogledajte dokumentarni film Indijanska krv  scenaristice Nataše Kraljević Kolbas.Priča o Ankici Begić i njezinom darivatelju koštane srži, američkom Indijancu Komanču Gaylonu Youngu, pokazuje kako je svijet jedinstven i povezan. Tko zna, možda svatko od nas negdje ima svoga dvojnika?

Snimatelji ostvarenja iz 2013. godine su Silvije Jesenković, Mario Krce i Silvestar Kolbas, a redatelji Nataša Kraljević Kolbas i Tomislav Mršić. Montažu potpisuje Mladen Radaković, za izbor glazbe zaslužan je Boris Ciglenečki ml., a producentica je Suzana Ivančić.

Podsjetimo, odlukom Hrvatskog sabora donesenom 2006., današnji je dan proglašen Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva. Naša zemlja, koja je i članica međunarodne organizacije Eurotransplant, u svjetskom je vrhu po darivanju organa s obzirom na stopu darivatelja i transplatacije organa s preminulih.